Machteld en Erik voor hun zwaar beschadigde en doornatte woning bij de vaart.© JAA

Slachtoffers zware dakbrand doen oproep: “Wie helpt ons aan tijdelijke woonst in Schoten?”

Schoten -

De plaatsing van een nieuw dak moest de kroon worden op een bijna tien jaar durende renovatie. Maar toen Machteld en haar drie kinderen woensdagnamiddag terugkeerden van de muziekschool, stond hun huisje aan de vaart in brand. “Van ons gezin raakte gelukkig niemand gewond, maar we zijn nu – wellicht voor een jaar – letterlijk dakloos en dringend op zoek naar een tijdelijke woning in Schoten”, doen Machteld De Mol en haar echtgenoot Erik Meulemans een dringende oproep.

Jan Auman

“Die vlammen die uit die dakkapel sloegen, die vergeet ik nooit meer”, vertelt Machteld bijna 24 uur na de feiten. “Ik was net als de kinderen in shock en heb tegen mijn iPhone geroepen dat hij de brandweer moest bellen. Die heeft dat gelukkig ook gedaan. Door de wegenwerken in de Zaatstraat duurde het wel iets langer dan normaal alvorens de brandweerwagens hier in de Begonialaan waren.”

“Het vuur raakte gelukkig snel geblust, maar de schade is - zoals je zelf kan vaststellen - groot”, vertelt Machteld wanneer ze me rondleidt in wat woensdagmiddag nog een gezellig nest was voor haarzelf, haar echtgenoot Erik en hun drie kinderen Elodie (9), Fons (7) en Juliet (4).

Hoewel de brand alleen op de zolderverdieping heeft gewoed, sterk aangewakkerd door de strakke wind, draagt het hele huis de sporen van die noodlottige dakbrand. Elke kamer is een slagveld met grote plassen op de grond, loshangende plafonds en overal kapotte huisraad. In de kinderkamer ligt het Harry Potter-boek waarin kleine Fons de avond voordien nog gelezen had. Het draagt uitgerekend ‘De Vuurbeker’ als titel.

Het boek dat Fons (7) aan het lezen was de avond voor de brand: ‘Harry Potter en De Vuurbeker’.’© JAA

Stank

Het rijhuis is door en door nat van het bluswater. Overal hangt de indringende geur van zwarte rook. Zelfs mijn notaboekje, waarop ik de notities voor deze reportage maak en dat even in het bluswater ligt, moet ik achteraf weggooien wegens een niet te harden stank.

Machteld en Erik blijven bewonderenswaardig rustig bij wat hun overkomen is. Ze proberen de dingen te doen die ze moeten doen om stap voor stap uit de miserie te geraken. En dat is om te beginnen een nieuw tijdelijk nestje zoeken. De precieze schade is nog niet vastgesteld, maar hun woning aan de Begonialaan werd wel onbewoonbaar verklaard.

“We kunnen voorlopig gelukkig bij mijn moeder in Merksem verblijven. Maar met onze drie kinderen is dat niet ideaal. Zij lopen allemaal school in de Heilige Familie aan de Laaglandlei en zijn hier ook bij de scouts en andere verenigingen. We zoeken dus een tijdelijke stek in Schoten, maar dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn”, aldus Machteld.

De kinderkamer. Enkele knuffels hebben het overleefd, al zal eerst een grondige reiniging nodig zijn om ze nog mee in bed te kunnen nemen.© JAA

OCMW

Schepen Véronique D’Exelle (N-VA) zegt dat de sociale dienst van het OCMW, waarvoor zij verantwoordelijk is, het getroffen gezin zeker kan helpen. “In principe geldt noodopvang voor drie maanden, maar in bijzonder omstandigheden kan daar een mouw aangepast worden”, aldus D’Exelle.

Machteld heeft van het OCMW voorlopig nog geen concreet aanbod gekregen. Zij en Erik doet daarom ook via uw krant een oproep aan eigenaars van een huis of appartement, ruim genoeg voor hun gezin met drie kinderen tijdelijk op te vangen en bij voorkeur gelegen in de wijken Bloemendaal, Donk of het centrum van Schoten.

Dakwerker gewond

“We willen huren, vanzelfsprekend. Mogelijk krijgen we via onze brandverzekering een bedrag dat we hiervoor kunnen aanwenden. Wie ons uit de nood kan helpen, mag me mailen, aub. Alvast bedankt.”

Het typeert deze empatische mensen dat ze erg bezorgd zijn om de jonge dakwerker van de firma Nuytemans uit Wuustwezel, die hete rook inhaleerde. Hij werd geïntubeerd uit voorzorg omdat de artsen geen risico wilden nemen omwille van de giftige stoffen die werden geïnhaleerd. De longen werden gelukkig niet aangetast, zo is inmliddels gebleken. De jongeman is bij bewustzijn en zal het ziekenhuis wellicht spoedig mogen verlaten.

Wie meent Machteld, Erik en de kinderen te kunnen helpen, mag mailen naar machtelddemol@gmail.com

© RR

© BFM

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© BFM

Jan Auman

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners