Burgemeester Broeckx en Dirk Brentjens stellen de route voor met de jongste generatie Hermans en Eva van Steloy. — © Filip Spoelders
Tipsy-route toont industrieel verleden van Mortsel: “Voor de gelegenheid werden oude bierviltjes van brouwerij Hermans van onder het stof gehaald”
Het burgerinitiatief Mortsel weer (h)eerlijk thuis verdiept zich voor zijn achtste sneukelroute in het industriële verleden van de stad. “We stippelden een zoektocht uit tussen de twee beschermde fabrieksschoorstenen van Mortsel”, zegt Dirk Brentjens.
Industrial Heritage, de website die industrieel en technisch erfgoed uit Europa bundelt, zet dit jaar de fabrieksschoorstenen centraal. Een onderwerp waarin het burgerinitiatief zich met plezier verdiept. “Mortsel heeft twee beschermde fabrieksschoorstenen. Die van Agfa-Gevaert staat aan de grens met Berchem terwijl de schoorsteen van de voormalige brouwerij Prins Albert vlakbij Boechout staat. Tussen deze twee schoorstenen zijn we op zoek gegaan naar restanten oude industrieën. Naast de vele brouwerijen had Mortsel bijvoorbeeld een producent van pantoffels, twee zogenaamde vellenkoten waar de slagers de vellen voor hun worsten haalden, en speelgoedfabrikanten. Zo vonden we meer dan vijftig industriële plekken met een verleden.”
Tipsy heeft weer bijhorende bierviltjes. — © Filip Spoelders
Twee van deze producenten uit het verleden zijn nog actief. Het gaat om de vierde generatie van vishandel Steloy en de gebroeders Joey en Marc Hermans die het Tipsy-bier van hun grootvader enkele jaren geleden weer op de markt brachten.
“Negentig jaar geleden maakten de oprichters van Steloy gebakken vis voor de medewerkers van Gevaert. Naast de vishandel was ook een café van de brouwerij Gebroeders Hermans waar de mensen van de fabriek hun pintje kwamen drinken”, legt Dirk een link met het heden.
Steloy bakt reeds negentig jaar vis. — © Filip Spoelders
In navolging van de Tipsy-route werd opnieuw een bierviltje van de voormalige brouwerij gemaakt. “We hebben een bierviltje van de Gebroeders Hermans gevonden bij een verzamelaar en van onder het stof gehaald. Op het bierviltje staat een afbeelding van de oude brouwerij. Uitgeverij Mensen zijn Media hebben het ontwerp opgekuist zodat de bierkaartjes weer verdeeld kunnen worden in de zaken waar Tipsy wordt geschonken.”
De Tipsy-route staat in de brochure Puur Mortsel die bij verschillende handelszaken van de stad liggen. Ook zullen ze digitaal worden aangeboden via de website van de stad Mortsel en van Streekvereniging Zuidrand. “Bij de sneukelroute hoort ook een fotozoektocht. We hebben tien foto’s geselecteerd en één komt niet uit onze stad. Wie deze vindt, mag het laten weten. Bij een juist antwoord mogen de deelnemers een Tipsy-biertje gaan afhalen bij Slagerij Beyens.”
In de fotozoektocht zit één foto niet op zijn plaats. — © Filip Spoelders
Hoofdpunten
Dit verandert op 1 april: btw op gas en elektriciteit definitief op 6 procent en recht op deconnectie van werknemers
“We zijn nu beter dan gewone burgers”: Wagner-rekruten getuigen over de oorlogsgruwel en hun loyauteit
Bestuurster gaat uit de bocht in Pulle: wagen over de vangrails, slachtoffer bevrijd uit wrak
“Dankjewel, vier het leven en pluk de dag”: mama van Evi Hanssen neemt afscheid van het leven met zelf geregisseerd feest