Vrijdag 3 februari heropent Mary-Ann Van Lent als nieuwe cafébazin de deuren van Onder Den Toren.© Elke Lamens

Ruim 110 jaar oude café Onder Den Toren heeft nieuwe cafébazin, Mary-Ann verwelkomt iedereen terug op 3 februari

Essen -

Op vrijdagavond 3 februari heropent café Onder Den Toren in de Stationsstraat. Achter de toog treffen de klanten een vertrouwd gezicht, want Mary-Ann Van Lent is de nieuwe cafébazin. Zij houdt de erfenis van Julia zo in ere.

Het 110 jaar oude café Onder Den Toren is een vaste waarde in Essen. De helft van die tijd, een halve eeuw, was Julia Peeters het vertrouwde gezicht achter de toog, van 1970 tot ze in 2019 overleed. Het café dat oorspronkelijk De Dry Swaentiens heette en daarna In den Arend, staat sinds 1952 bekend als Onder Den Toren.

Negen maanden nadat Mo Othman, eigenaar van pitazaak Aly Baba naast de deur, het café had overgenomen, moest was hij het noodgedwongen sluiten, wegens personeelsgebrek en te hoge energiekosten.

Café Onder Den Toren is al meer dan eeuw een vaste waarde in Essen.© Elke Lamens

Mary-Ann was er het hart van in. Zij was er vaste medewerkster en stond er graag achter de toog. Nu precies een jaar na de heropening door Othman, heropent zij het café als nieuwe cafébazin. “Vorige maand zijn we tot een vergelijk gekomen en hebben we het contract getekend. Het heeft me maanden beziggehouden, ik heb niet afgehouden en kan nu opgelucht ademhalen”, reageert ze gelukkig.

Eerbetoon Julia

Bij de sluiting in november vorig jaar vreesde ze nog voor het voortbestaan van het café. Ze wilde de erfenis van Julia in ere houden. “Ik heb Julia zelf nooit gekend, maar hoorde wel de geschiedenis van het café via de klanten. Elke dag als ik om 12 uur ’s middags het café opende, brandde ik een kaarsje bij de foto van Julia. Haar foto blijft hangen om de herinnering aan haar levendig te houden. Ze krijgt een speciaal plekje, ze is zo’n beetje mijn beschermengel”, lacht de kersverse cafébazin.

Café Onder Den Toren sloot in november 22 de deuren.© Elke Lamens

De klanten vinden hun Onder Den Toren vanaf 3 februari terug zoals ze het sloten. “Ik behoudt het café in dezelfde staat tot en met carnaval, in het weekend van 18 februari. Dan gaan zowel de meubelen en lampen eruit. Carnaval is hier altijd een drukke begankenis. Dit jaar trekt ook opnieuw een carnavalsstoet door de straat op zondag 20 februari.”

Op dinsdag 22 februari sluit het café voor de rest van de week. “Dan neem ik de tijd om het interieur op te frissen. Het bruine café is me iets te bruin, het kan wel een likje verf gebruiken. De klanten hoeven niet te vrezen, er komen geen drastische veranderingen”, belooft ze.

De bruine kroeg wordt na carnaval opgefrist.© Elke Lamens

Vrijdag 3 februari is iedereen welkom vanaf 18u om Onder Den Toren te heropenen. Mary-Ann Van Lent verwacht alvast een vol huis.

(Elke Lamens)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners