Themabeeld.© Dirk Vertommen

Discussie over barbecuerooster loopt uit de hand, parket vordert vier jaar cel voor poging doodslag: “Het leest als een thriller”

Bonheiden -

Een 39-jarige man uit Bonheiden riskeert een gevangenisstraf van vier jaar en een boete van 1.600 euro voor poging tot doodslag op zijn ex-vriendin. De man sloeg de vrouw onder andere in het gezicht, sleurde haar aan haar haren door het huis en probeerde haar te wurgen. De verdediging vraagt een voorwaardelijke straf.

Stijn Van de Sande

De feiten speelden zich af op 2 augustus 2020 na een banale ruzie over een barbecuerooster. “Wat er gebeurde leest als een echte thriller”, aldus openbaar aanklager Nele Poelmans. “De ruzie liep totaal uit de hand. De man sloeg zijn vriendin in het gezicht, trok haar aan haar haren naar binnen en zette zijn handen rond haar keel. Hij probeerde haar te wurgen terwijl hij riep dat ze dood moest. Pas toen ze deed alsof ze buiten bewustzijn was, loste hij zijn greep, waarna hij haar naar de keuken sleurde.”

Daar ging het geweld voort. “Hij nam een keukenmes en bedreigde haar, waarop het slachtoffer smeekte om haar niet te doden. Ze kon ontsnappen naar de voortuin, maar daar haalde de man haar opnieuw in en legde zijn hand op haar mond om te voorkomen dat ze om hulp kon roepen. Hij trok haar opnieuw naar binnen en sloeg haar met haar hoofd op de grond. De vrouw kon uiteindelijk een tweede keer ontkomen, dit keer richting de tuin. Daar kon ze haar ex-man en de hulpdiensten verwittigen.”

Filmpjes op gsm

Tijdens het onderzoek bleek dat er tijdens de relatie van zes maanden vaker sprake was van agressief gedrag. Beide partners zouden een alcoholverslaving gehad hebben en de man gebruikte ook regelmatig cannabis en cocaïne, wat leidde tot hevige ruzies. “Op de gsm van de man werden filmpjes gevonden waarin hij zijn toenmalige partner bedreigde en probeerde te wurgen”, aldus het parket, dat spreekt van zeer ernstige feiten. Het vordert daarom een gevangenisstraf van vier jaar en een boete van 1.600 euro, eventueel gekoppeld aan voorwaarden.

Het slachtoffer, die de Mechelse regio naar eigen zeggen ontvluchtte en nu in Oost-Vlaanderen woont, was niet aanwezig tijdens de zitting. “Dat is veel te moeilijk voor haar”, zei haar advocaat. “Mijn cliënte zag haar vriend graag als hij nuchter was, maar ze werd bang als hij onder invloed was. Ze heeft echt gevreesd voor haar leven en lijdt nu aan een posttraumatische stressstoornis. Ze ondernam zelfs een zelfmoordpoging. We vragen een schadevergoeding van 37.292 euro en een contactverbod.”

Rechte pad

De verdediging betwist de feiten op zich niet, maar zegt wel dat er absoluut geen sprake was van het oogmerk om te doden. “Hij geeft toe dat hij over de schreef is gegaan, maar je moet de feiten in de juiste context plaatsen”, aldus zijn raadsman. “De verslavingsproblematiek en achtergrond van beide partners zorgden voor een niet zo fraaie cocktail. Er waren in het verleden al incidenten langs beide kanten. Op die bewuste 2 augustus wilde mijn cliënt zijn vriendin kalmeren na een ruzie. Dat liep inderdaad uit de hand, maar hij wilde haar zeker niet doden.”

De advocaat van de man vraagt daarom om hem een straf met probatie-uitstel op te leggen. De beklaagde excuseerde zich bij de familie van het slachtoffer. “Ik heb een grandioze fout gemaakt. Dit had nooit mogen gebeuren”, zei hij. “Ik probeer nu opnieuw op het rechte pad te komen. Ik ben volledig gestopt met het gebruik van alcohol en drugs en wil dat ook zo houden. Daarvoor volg ik een begeleiding. Ik was in het verleden niet sterk genoeg om aan de verleiding te weerstaan, wat leidde tot een verslaving. Maar nu ga ik echt voor een nultolerantie.”

Het vonnis volgt op 2 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners