Juf Marie-Astrid en juf An zorgen dat iedereen zijn boterhammetjes goed opeet.© kma

Wijkschooltje in Millegem sluit na bijna zestig jaar in 2025 definitief de deuren

Ranst, Millegem -

Het schoolbestuur Koba Heli kondigde woensdagavond op een infomoment voor ouders en personeel de fusie aan van de wijkschool Annuncia Millegem in de Herentalsebaan met de centrumafdeling Annuncia in Ranst-centrum. In het schooljaar 2024-2025 sluit het wijkschooltje voor kleuters na 59 jaar dus de deuren. Voor de ouders is het even slikken, want velen onder hen kiezen bewust voor de kleuterschool in Millegem omwille van de leefgroepenwerking.

Kristin Matthyssen

Volgens Hilde Goris en Nancy Pauwels, directie en beleid van het Annuncia-Instituut in de Gasthuisstraat, wordt er over het algemeen wel begripvol gereageerd. “Er zitten momenteel 32 kleuters. Het gebouw moet eigenlijk worden gerenoveerd”, zegt Hilde Goris. “Al blijft het natuurlijk een emotionele beslissing. De kinderen van het schooltje Millegem, dat in het schooljaar 2024-2025 definitief de deuren sluit, zullen een plekje toegewezen krijgen in de centrumschool.”

Het schooltje van Millegem.© kma

Hoge energieprijzen en hoogoplopende investeringen om het gebouw te vernieuwen, gepaard gaande met een dalend aantal inschrijvingen, deden het schoolbestuur deze beslissing nemen. Er zal gewerkt worden met een overgangsjaar waarbij er voor het komende schooljaar uitsluitend ingeschreven kan worden voor het wijkschooltje voor broers en zusjes van kinderen die al in de Millegem-afdeling gaan. Op deze manier zal er in het schooljaar 2023-2024 overgegaan worden van twee klassen naar één klas. “Zo zijn er alvast twee leeftijdsgroepen die hun kleuterperiode nog kunnen afronden in Millegem. De kleuters van 2,5 jaar en 3 jaar kunnen nadien rekenen op een plekje in de centrumschool als zij dat wensen”, zegt Hilde Goris.

“Het schoolteam Annuncia neemt met veel pijn in het hart afscheid van een schooltje waar kleinschaligheid en een huiselijke sfeer voorop stonden. De missie en visie van de Millegemafdeling is altijd gelijklopend geweest met de Centrumafdeling. Het pedagogische project lag echter anders, gezien er in Millegem gewerkt wordt in leefgroepen, terwijl de centrumschool leeftijdsgroepen hanteert.”

De toen splinternieuwe wijkschool in 1965, met het kerkje van Millegem in de achtergrond.© rr

In Millegem volgen kleuters uit Ranst les, maar net zo goed uit Vremde, Emblem, Broechem en Wommelgem. Vaak kiezen de ouders heel bewust voor de kleinschaligheid en de leefgroepenwerking. Momenteel geven juf Marie-Astrid en juf An en juf Natasha er les. Die twee laatste juffen combineren een duobaan. “Eigenlijk werken er dus twee voltijdsen, die nadien mee naar de hoofdschool kunnen verhuizen”, zegt de directie.

Een foto uit de oude doos.© rr

De wijkschool van Millegem werd in 1965 gebouwd en haalt dus nipt haar zestigste verjaardag niet. Vroeger gaven de zusters er nog les. Het was altijd een kleuterschool. “Het hing al langer in de lucht”, reageren juffen An en Marie-Astrid. “Het schoolgebouw zelf is best nog wel in goede staat, dat valt nog mee. Maar beslissingen om wijkscholen te sluiten hangen blijkbaar ook af van hoe dicht je bij de hoofdafdeling ligt, en wij zien vanuit hier over de velden de kerktoren van Ranst staan, dus we zitten onder de drie kilometer. We gaan de huiselijkheid zeker missen, en nog meer de leefgroepenwerking, want die is uniek hier in de omtrek.”

Sinterklaasbezoek in de school in Millegem.© rr

De hoofdafdeling in Ranst-centrum.© kma

Vroeger gaven de zusters er les.© rr

Een fiere aankondiging in het parochieblad over de komst van de nieuwe kleuterschool.© rr

De kleuters zelf beseffen het nog niet.© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners