Een impressie van het vernieuwde dorpshart van Onze-Lieve-Vrouw-Waver.© Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Dorpskernvernieuwing Waver krijgt verder vorm: eerste werken starten wellicht na de zomer

Onze-Lieve-Vrouw-Waver -

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver wil nog dit voorjaar een nieuw ontwerpplan voor de dorpskernvernieuwing van Onze-Lieve-Vrouw-Waver voorleggen. Daarvoor gaat het in overleg met verschillende partners, zoals de kermiskramers en Waver Feest. Na de zomer hoopt de gemeente met de eerste werken van start te kunnen gaan.

Stijn Van de Sande

Het was gemeenteraadslid Tom Ongena van oppositiepartij Samen Anders die tijdens de laatste gemeenteraad informeerde naar een stand van zaken over de langverwachte dorpskernvernieuwing in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Dat deed hij naar eigen zeggen na een vraag van een ongeruste handelaar uit het dorp. “Want de timing wordt steeds opgeschoven, terwijl de handelaars en de bewoners te weinig op de hoogte worden gehouden. Ze weten niet hoe het nu precies zit”, kaart hij aan.

“We willen in de loop van het voorjaar een nieuw ontwerpplan kunnen voorleggen”, reageert burgemeester Kristof Sels (N-VA). “Daar wordt momenteel de laatste hand aan gelegd, onder andere wat de materiaalkeuze betreft. Als er terechte opmerkingen komen van bewoners, gebruikers of handelaars, dan kan dat plan nog steeds aangepast worden. Daarvoor komen er nog participatiemomenten. Daar betrekken we ook enkele belangrijke partners bij, zoals de kermiskramers, de scouts en Waver Feest. De heraanleg heeft namelijk ook gevolgen voor de evenementen die zij in het dorp organiseren.”

De werken aan de dorpskern moeten na de zomer beginnen.© Gemeente Sint-Katelijne-Waver

“Het dossier moet nog een heel traject doorlopen, maar we hebben er goede hoop in dat de eerste werken na de zomer kunnen beginnen”, zegt Sels. “We starten met de voorbereidende nutswerken. Eind dit jaar of begin volgend jaar starten dan de effectieve rioolwerken. Die timing is uiteraard wel afhankelijk van de aannemers en de nutsbedrijven. De rioolwerken zullen zo’n anderhalf jaar duren. Nadien starten we met de heraanleg van de bovenbouw. Maar ook daarover komen nog infomomenten voor de buurt.”

Bereikbaarheid

Volgens Sels wordt de bereikbaarheid gegarandeerd en de hinder voor de handelaars tot een minimum beperkt. “Tijdens de werkzaamheden zal een deel van het dorp uiteraard niet toegankelijk zijn”, zegt hij. “Maar er wordt gefaseerd gewerkt, zodat nooit de volledige dorpskern afgesloten wordt. In samenwerking met Skwinkel denken we ook aan acties om de lokale handel in Onze-Lieve-Vrouw-Waver te ondersteunen tijdens de werken.”

Onafhankelijk raadslid Jos Ceulemans hekelt het feit dat er door de vernieuwing een dertigtal parkeerplaatsen verdwijnen in het dorpshart van Waver. “Maar door vernieuwingen op andere plaatsen komen er in totaal net parkeerplaatsen bij”, aldus Sels. “Zo wordt er momenteel gewerkt aan een grotere parking voor de Wintertuin. Daarbij wordt er ook een nieuwe doorsteek richting het dorp gerealiseerd. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de dorpskernvernieuwing voor iedereen een goede zaak is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners