© BELGA

Bilal El Makhoukhi stond aan front in Syrië bekend als “iemand die doorzet”

Bilal El Makhoukhi, een beschuldigde van het proces over de aanslagen van 22 maart 2016, staat in 2012 en 2013 onder Syriëstrijders bekend als “iemand die doorzet”. Na veertien maanden aan het front keert hij in december 2013 terug naar België, omdat hij gewond is geraakt aan zijn benen. Naar eigen zeggen wil hij verzorgd worden en zijn moeder terugzien, maar uit onderschepte communicatie blijkt dat hij zijn moeder steeds op het hart had gedrukt nooit te willen terugkeren naar België en in Syrië als martelaar te willen sterven.

Bron: Belga

Op het assisenproces over de aanslagen op Brussels Airport en het metrostation Maalbeek licht een speurder donderdag het onderzoek naar El Makhoukhi toe. In die uiteenzetting valt vooral de vastberadenheid van El Makhoukhi op: zelfs nadat hij een been verloren heeft aan het front, wil hij terugkeren naar Syrië. Islamoloog Mohamed Fahmi meent dat El Makhoukhi ten tijde van de aanslagen nog steeds vasthoudt aan zijn jihadistische overtuigingen.

LEES OOK. De conclusie na een lange week op het terreurproces: met deze jury kan je naar de oorlog

In het najaar van 2013 raakt El Makhoukhi gewond aan zijn benen, waarop hij overgebracht wordt naar een gewondenkamp in Idlib en vervolgens naar een safehouse in Turkije. Omdat hij moet opgenomen worden in het ziekenhuis, keert hij met zijn moeder en broer terug naar België. Wannner hij op 8 december 2013 voet zet op Belgische bodem, wordt hij aangehouden. Hij is teruggekeerd om verzorgd te worden en zijn moeder terug te zien, verklaart hij.

Maar dat trekken de speurders en onderzoeksrechters in twijfel. Uit onderschepte communicatie blijkt immers dat hij zijn moeder steeds op het hart had gedrukt nooit naar België te willen terugkeren en in Syrië als martelaar te willen sterven. Bovendien duikt hij opnieuw op in een dossier van Syriëstrijders, net als in het dossier van de Belgische terreurcel.

LEES OOK. Vier machinegeweren zijn nog altijd spoorloos, ze liggen ergens te wachten op toekomstige terroristen

Zo is er het dossier-Benameur. In januari 2015 wordt Abdelkader Benameur met mensen die naar Syrië willen trekken, opgepakt op de luchthaven van Charleroi. In het dossier wordt ook een man genoemd die teruggekeerd is uit Syrië omdat hij gewond is geraakt, zijn rechterbeen verloren heeft en een prothese gekregen heeft op 9 januari 2015, net als El Makhoukhi. Zelfs zijn telefoonnummer duikt op in het dossier, maar El Makhoukhi ontkent elke betrokkenheid.

In maart 2015 wordt El Makhoukhi op het proces rond Sharia4Belgium veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan twee jaar effectief, voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Hij mag die straf met een enkelband uitzitten tot 15 maart 2016, de dag van de politie-inval in het safehouse in de Driesstraat in Vorst. Een dag later verschijnt hij aan de zijde van Khalid El Bakraoui, kamikaze van de aanslag op het metrostation Maalbeek, op bewakingsbeelden aan het safehouse in de Kazernenlaan in Etterbeek.

LEES OOK. “We kunnen niet wachten, we moeten nu toeslaan of wegrotten in een cel”: hoe terroristen dag voor de aanslagen in paniek sloegen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER