Voor de aanvang van de raad was er even protest vanuit Vlaams Belang.© Marc Peeters

Buren detentiehuis gaan kijken in Kortrijk: “Ook voor de politiediensten is dit een nieuw gegeven”

Olen -

Enkele leden van Vlaams Belang hebben woensdag voor de aanvang van de gemeenteraad in Olen een korte stille protestactie gehouden. Ze toonden een spandoek met de melding dat er in het voormalige woonzorgcentrum Sterrenwijzer geen detentiehuis mag komen. Het schepencollege richt de blik vooral op de toekomst.

Burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V) bevestigde dat er een soort van studiereis zal georganiseerd worden naar Kortrijk. Daar opende eind vorig jaar het allereerste detentiehuis de deuren. “Het is de bedoeling het centrum te bezoeken en ook te kunnen praten met de buren daar. We zijn in overleg met Justitie over de praktische aanpak van de zaak. Het is uiteraard de bedoeling dat in eerste instantie de geïnteresseerde omwonenden van het in Olen geplande detentiehuis mee kunnen.”

Olen wil ook contacten leggen met andere gemeenten zoals Ninove waar Justitie een detentiehuis wil openen. “Hetzelfde geldt ook voor de politiezones”, weet Bouquillon. “Ook voor de politiediensten is een detentiehuis een nieuw gegeven.” Dat de communicatie naar de bevolking toe de voorbije weken niet optimaal is verlopen is een feit. Maar ook daar wordt aan gewerkt.

Ook tijdens de gemeenteraad bleef het bedrag onbekend dat Justitie voor het voormalige woonzorgcentrum Sterrewijzer op tafel heeft gelegd. De curator die het pand moest verkopen heeft met vier partijen onderhandeld. Huisvestingsmaatschappij De Woonbrug was één van de gesprekspartners, maar onder meer door de hoogte van de vraagprijs zijn de gesprekken afgesprongen.

Nadien is het gemakkelijk praten, maar oppositiepartij O1 betreurt dat er op deze piste niet zwaarder is ingezet. (mph)   

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners