Het werd een overrompleing op de scholenbeurs. Onder meer de stand over het nieuwe inschrijvingssysteem werd ruk bezocht.© JAA

Aanmeldsysteem voor middelbare scholen: niet langer kamperen voor colleges en instituten

Schoten/Brasschaat -

Meer dan duizend leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar en hun ouders hebben de scholenbeurs bezocht die de gemeente Schoten inrichtte in De Kaekelaar. Het gespreksonderwerp nummer één aldaar was het nieuwe inschrijvingssysteem dat voortaan ook geldt voor alle middelbare scholen in Schoten en Brasschaat.

Buiten het Sint-Michielscollege van Brasschaat waren zowat alle middelbare scholen in de regio present. Het werd ei zo na een overrompeling. Er werden vijfhonderd brochures uitgedeeld. Als je dan weet dat elk gezin gemiddeld met drie personen komt…

“De extra drukte is te verklaren door het feit dat we afgelopen jaren geen beurs konden organiseren en we al jaren merken dat ook de leerlingen van het vijfde leerjaar graag een kijkje komen nemen. Die hebben dit jaar een inhaalbeweging gemaakt”, aldus medeorganisator en jeugdbeleidscoördinator Ivan Dierckx.

“We hadden ook een stand met info over het nieuwe aanmeldsysteem voor het middelbaar voorzien. Daar was het erg druk. Dat was dus zeker een zinvol initiatief”, aldus schepen van Onderwijs Iefke Hendrickx (N-VA).

Vorig jaar stonden er nog lange rijen voor het Sint-Michielscollege in Schoten.© JAA

Kamperen

Tot vorig jaar werd er onder meer voor het Sint-Michielscollege in Schoten dagen voor de opening van de inschrijvingen door ouders voor de schoolpoort gekampeerd. Het nieuwe aanmeldsysteem dat Schoten nu samen met Brasschaat invoert, maakt daar een einde aan.

“Door gebruik te maken van een centraal aanmeldsysteem maken we het inschrijvingsproces voor iedere leerling eenvoudiger en eerlijker”, aldus schepen Iefke Hendrickx. “De tool wijst leerlingen op een objectieve manier beschikbare plaatsen toe en dat op basis van een algoritme dat zich baseert op je voorkeurscholen, maar niet op basis van wie eerst registreert. Er is geen tijdsdruk. Je hebt dus alle tijd om rustig na te denken over de scholen van jouw voorkeur.”

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) vroeg Hendrickx in de gemeenteraad waarom de leerlingen uit Brasschaat en Schoten geen voorrang krijgen op andere jongeren. De schepen zei het ze het volste vertrouwen heeft in het systeem, dat nu ook al wordt toegepast voor de lagere scholen.

Het Heilig Hart van Maria-instituut van ‘s-Gravenwezel doet als enige in de regio niet mee met het gezamenlijke aanmeldsysteem, maar was wel present op de scholenbeurs.© JAA

Vanaf 27 maart

Iedere Schotense en Brasschaatse leerling van het zesde leerjaar kreeg onlangs een uitgebreide infobrochure mee naar huis. Zo is er voldoende tijd om een weloverwogen schoolkeuze te maken. Vanaf 27 maart (12u) wordt het menens. Vanaf die dag tot 21 april (12u) kan de voorkeur voor zoon- of dochterlief worden ingegeven via de website brasschaat-schoten-so.aanmelden.in

Ten laatste op 15 mei ontvangen de ouders een e-mail met daarin de toegewezen school. Officieel inschrijven kan vervolgens vanaf 16 mei, op afspraak. De school neemt hiervoor contact op. Inschrijven kan tot 12 juni.

Breed aanbod

“Ongeveer een kwart van onze Schotense jeugd gaat nu al in buurgemeente Brasschaat naar school”, weet Iefke Hendrickx. “Omgekeerd komen ook heel wat Brasschaatse en Antwerpse leerlingen hier naar school. Door te werken met een centraal aanmeldsysteem, verbreden we het aanbod en wordt het een fluitje van een cent om jezelf in te schrijven bij een secundaire school. De lagere scholen in Schoten werken al enkele jaren met een centraal aanmeldsysteem, een methode die goed werkt. Als bestuur faciliteerden we dus graag deze werken voor onze scholen.”

Ook voor het Sint-Jozefinstituut was de belangstelling groot.© JAA

Alle scholen doen mee

En werkelijk alle secundaire scholen doen mee. Voor Schoten: Sint-Cordula Instituut, Sint-Jozef Instituut, Vita et Pax College, GO! Atheneum, XPLORE Schoten Sint-Michielscollege. Voor Brasschaat: Mater Dei, Sint-Michielscollege, GO! Atheneum, GIB en Go! Technisch Atheneum. Ook

GO! Atheneum Schilde zit mee in het keuzepakket, gezien de nauwe banden met Atheneum Schoten. Heilig Hart van Maria-Instituut in ‘s-Gravenwezel doet niet mee. Annuntia in Wijnegem zit mee in het aanmeldsysteem van de stad Antwerpen: Meld je aan.

Wie nog twijfelt, kan na de beurs in Schoten ook nog de scholenbeurs in Brasschaat bezoeken. Die vindt plaats op woensdag 1 maart van 17.30u – 20.30u in het Kasteel van Brasschaat, Hemeldreef 1. 

Info over nieuwe aanmeldsysteem middelbare scholen Schoten en Brasschaat

© JAA

Jan Auman

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners