Het zonnebloemenveld in de Tuinlei.© gemeente Schelle

Grote onthardingsprojecten zoals Fabiolalaan vormen een van de speerpunten in klimaatactieplan

Schelle -

In de gemeenteraad is een lokaal energie- en klimaatactieplan goedgekeurd. Het omvat zeven speerpunten met onder meer een sterke focus op ontharding en vergroening.

Het energie- en klimaatactieplan moet het engagement binnen de burgemeestersconvenant om de lokale CO2-uitstoot met minstens 40 procent te reduceren tegen 2030 mee helpen waarmaken.

Projecten

“In zeven speerpunten en een doelbewust parcours combineren we in dit plan acties rond isoleren, slopen van verouderde gebouwen, maximaliseren van alternatieve energiebronnen, verledden van openbare verlichting en het aanplanten van meerdere hectare bos”, somt burgemeester Rob Mennes (CD&V) op. “Tevens staat een aantal grote onthardings- en vergroeningsprojecten op de agenda zoals de heraanleg van de Fabiolalaan, Wullebeekstraat en de Clement Bolssensstraat.”

“Daarnaast zetten we voluit in op herbruikbare materialen, afvalzuinige consumptie en de korte keten. Voor onze inwoners zetten we infosessies op, geven we advies rond energiebesparende maatregelen in het EnergieK loket en zijn er een waaier aan subsidies mogelijk.”

Iedereen welkom

“Dit engagement kan een gemeentebestuur niet alleen dragen. We hebben de steun nodig van zoveel mogelijk inwoners, verenigingen, bedrijven en zo meer”, zegt Mennes. “Het participatietraject dat we in voorbereiding van dit plan uitwerkten, zetten we dan ook graag voort. Onder meer in de milieu- en natuurraad of bij de uitwerking van het voedselbos is iedereen welkom om mee acties uit te denken. Nieuwe inzichten en bijkomende data zullen aangepaste acties vragen. Het moet een stimulans zijn voor onze inwoners en medewerkers om acties uit te denken en in dit plan te verankeren.”

Het volledige energie- en klimaatactieplan is hier te raadplegen.

(bar)

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners