Onduidelijkheid over celstraf voor Iraans koppel dat dansvideo online plaatste

Het jonge Iraanse koppel dat veroordeeld werd voor het online plaatsen van een dansvideo, heeft een celstraf van vijf jaar gekregen wegens schending van de nationale veiligheid. Dat heeft het Iraanse ministerie van Justitie woensdag verklaard. Teheran spreekt daarmee de berichten tegen van mensenrechtenactivisten, die melding hadden gemaakt van een zwaardere straf.

mtmBron: BELGA

Mensenrechtenactivisten hadden dinsdag gemeld dat Astiyazh Haghighi (21) en haar verloofde Amir Mohammad Ahmadi (22) elk tot een gevangenisstraf van meer dan tien jaar waren veroordeeld door een revolutionaire rechtbank in Teheran. Met het online plaatsen van een dansvideo zouden ze volgens de Iraanse autoriteiten hebben opgeroepen tot protest. 

In de video is te zien dat het koppel in de hoofdstad Teheran danst voor de Vrijheidstoren, een monument dat de poort naar het Westen symboliseert. Volgens de strenge regels van de islamitische republiek mogen vrouwen niet in het openbaar dansen. Haghighi heeft bovendien geen hoofddoek aan. 

Volgens de in de VS gevestigde organisatie Human Rights Activists News Agency (HRANA) werden Ahmadi en Haghighi begin november al gearresteerd. 

Het is voorlopig niet duidelijk welke straf exact werd uitgesproken tegen het koppel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER