© BELGA

© BELGA

© Isosport

1 / 3
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Union wint zoutloze heenmatch, Antwerp moet volgende maand vol aan de bak na rake kopbal van Bart Nieuwkoop

Na een zoutloos duel dat misschien geen winnaar verdiende, heeft Union de beste uitgangspositie verzilverd. USG en Antwerp FC leverden veel strijd, niet alleen met elkaar maar ook met de bal. Een brilscore leek lang in de maak, maar Nieuwkoop schonk de thuisploeg dan toch een 1-0-bonus voor de terugmatch. Antwerp zal op 2 maart vol aan de bak moeten in het Bosuilstadion.

Hannes Van Gael

LEES OOK. ONS OORDEEL. Matige cijfers bij Antwerp, één lichtpuntje in verdediging

Minder dan drie weken geleden stonden Union en Antwerp al tegenover elkaar in het Dudenpark. De Great Old verloor toen met 2-0 en voelde zich toen verongelijkt door enkele scheidsrechterlijke beslissingen. Ditmaal waren het niet de bezoekers die zich enerveerden, maar de neutrale kijker. Het was met een vergrootglas zoeken naar noemenswaardige momenten van dreiging. Jean Butez moest zondag in het Astridpark al geen bal pakken, de spelers van Union zetten hem evenmin aan het werk. Binnenkort is hij zijn stiel verleerd.

Werkloze doelmannen

Ekkelenkamp was de eerste die het doel viseerde. De bal lag te veel onder zijn lichaam, waardoor het leer hoog over vloog. Aan de overkant was het Nilsson die tijd en ruimte had om te schieten na balverlies van Stengs. Metertje naast. Boniface, die op 15 januari een gesel was voor de Antwerpdefensie, werd nu uit de partij gehouden door Pacho en Alderweireld. Voorzetten waren langs weerszijden van het veld voor de doelman of te ver van een ploegmaat om gevaar te stichten. Kortom, de rust moest raad brengen. En een stevige toef peper en zout.

Geen toef, maar een heel klein vleugje. Boniface zette Butez zowaar aan het werk met een stevige kopslag, maar de Nigeriaan deed dat vanuit buitenspel. Eindelijk een save, maar geen die we kunnen turven. 0-0 na een uur en daar leken de bezoekers wel tevreden mee. Achterin konden de roodhemden de bal wat rondtikken. De thuisploeg liet betijen. Butez die een enkele tientallen seconden met de bal aan de voet kon rondwandelen was geen zeldzaamheid. Ja, ook de thuisploeg wou vooral niet verliezen.

Debuut Vertessen

De twee traditieclubs hebben het voorbije anderhalf seizoen al enkele mooie toppers afgeleverd, maar dit was geen reclame voor het product voetbal. Met Yorbe Vertessen had Karel Geraerts nog een leuke troef op de bank zitten. De jonge Belgische aanvaller kent Van Bommel nog van bij de jeugd van PSV en stond ook bij Antwerp op de radar. Hij koos voor de Brusselaars en moet Vanzeir doen vergeten in de hoofdstad. Invaller Gyrano Kerk moest bij Antwerp de boel komen forceren.

Maar het waren niet de invallers die de partij eindelijk open beukten. Lapoussin verstuurde een van de weinige goede voorzetten van de partij. Nieuwkoop had nog veel werk, maar kopte overhoeks binnen. Geen tweede clean sheet op rij voor Butez.

Antwerp staat op 2 maart voor de loodzware taak om die 1-0-bonus van Union uit te vegen. Ter herinnering: de ‘uitdoelpuntenregel’ is niet meer van tel, maar de Great Old zal hoe dan ook moeten komen. De toef peper en zout hebben we nog tegoed.

LEES OOK. Toby Alderweireld opnieuw boos over arbitrage: “Union speelde met twaalf”