Greg of Maanyak zet in op Nederlandstalige teksten.© RR

Liers muzikant Maanyak brengt drie nummers in drie maanden uit: “Op een zinnige manier onzin schrijven, of juist andersom”

Lier -

Met Slapend Been brengt Lierenaar Maanyak, het alter ego van Greg Van Ostaijen, op donderdag 2 februari, zijn derde nummer in drie maanden uit. “De teksten mogen best raar zijn.”

Filip Spoelders

Voor Greg met eigen werk naar buiten kwam, was hij al lang met muziek bezig. “Op mijn vijftiende ben ik muziek beginnen spelen, nadat ik een optreden van een klasgenoot had gezien. Samen muziek maken, sprak me erg aan. Op mijn achttiende ben ik met enkele vrienden een eerste groep begonnen. We noemden ons De koning en zijn vrienden. Hoewel we muziek heel serieus namen, waren we niet serieus. Humor was erg belangrijk. De titels van onze nummers zoals Ik heb een foto van madonna op mijn nachtkastje en Wij zijn demannen van den bouw, bewijzen dit. We maakten Vlaamse schlagers op een bedje van rockmuziek dat we speedwally noemden”, begint Greg zijn verhaal.

Sinds deze eerste ervaringen is hij altijd zijn eigen muziek blijven schrijven. Door bij andere bands als gitarist of basgitarist te spelen, ontbrak het hem aan tijd om met zijn werk iets te doen. Daar bracht corona verandering in. Greg begon zijn nummers op te pikken en lanceerde in november vorig jaar Het Verkeerde Land en een maand later volgde Mannenhuid.

“De rode draad bij Maanyak zijn de Nederlandstalige teksten, die wat mij betreft best raar mogen zijn. Ik stel ze samen uit flarden, zinnen, woorden, woordspelingen en gedichten. Ik probeer op een zinnige manier onzin te schrijven, of juist andersom”, omschrijft hij zijn muziek.

80’s vibe

Slapend Been start met een drumcomputer om de song een duidelijk 80’s vibe te geven. “Een dromerige piano en gitaren met een randje zorgen dat het niet te mechanisch klinkt. Als dan ook de bas en drum erbij komen, wordt de muziek een strak fundament voor mijn introspectieve tekst.”

De naam Maanyak heeft eveneens een aparte betekenis. “Deze komt van mijn zoon Eliah. Hij heeft autisme en een verstandelijke beperking waardoor hij vaak woorden die hij uit tekenfilms, series of van andere mensen hoort, herhaalt. Als dan iemand op een moment hem een maniakske met zijn klakske noemt, blijft dat hangen. Maar het woord ‘maniak’ klinkt bij hem dan eerder als ‘maanyak’. Je ziet dan het beest al op de maan wandelen, hongerig op zoek naar wat gras.”

De nummers van Maanyak zijn te vinden op bekendste streamingdiensten.

Het logo dat de naam van ‘Maanyak’ uitlegt.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners