Jef De Schutter bij zijn melkvee in de stal.© IJs De Hoeve

Boer Jef van ijshoeve maakt podcast over stikstof bij vzw Boer&Verstand: “We moeten eigenlijk uitbreiden, maar we mogen niet”

Pulle, Kalmthout, regio -

De vrouw van landbouwer Jef De Schutter (36) van de bekende IJshoeve in Pulle kan elk moment bevallen van hun tweede kindje. En zelf is de boer zopas bevallen van zijn eerste podcast. Met de vzw Boer&Verstand maakte hij samen met collega-landbouwers en experten de eerste landbouwpodcastreeks ‘Stikstof Uitgespit’.

Terwijl de landbouwsector met ingehouden adem wacht op een doorbraak in het dossier, pakt vzw Boer&Verstand uit met de podcast Stikstof Uitgespit. Het doel van de vzw is om de misvattingen de wereld uit te helpen en correcte duiding te geven. Ze wil ook agribashing een halt toeroepen, de denkwijze waarin de boer van zowat alles de schuld is.

© rr

“De synergie tussen landbouwers en experten levert bovendien enkele interessante inzichten op. Het landbouwdebat wordt op het scherp van de snede gevoerd, maar zelden onderbouwd met feiten en juiste cijfers. Voor het grote publiek is er bovendien weinig bevattelijke info beschikbaar”, zegt de Kalmthoutse varkenshoudster Lies Bernaerts. “Podcasts over landbouw zijn heel schaars. Daar brengt Boer&Verstand nu verandering in.”

De zesdelige podcastreeks belicht verschillende aspecten van het stikstofdossier, met de wetenschappelijke en juridische benadering op kop. Daarnaast is er ook aandacht voor oplossingen, evolutie van de sector, de gevolgen voor de consument en een vooruitblik. De podcast richt zich tot iedereen die in aanraking komt met voedsel: van consument tot retail en beleidsmakers.

Een beeld van de opname.

Moderator Céline Malyster, bekend van onder meer TVL en Kanaal Z, leidt de gesprekken in goede banen. Tussen de experten zitten klinkende namen, zoals die van advocaat Fernand Keuleneer, de raadsman van de abdij van Averbode en Tessa Avermaete, auteur van Wat met ons voedsel?.

Uit de provincie Antwerpen nemen naast melkveehouder Jef De Schutter uit Pulle ook Mariëlle Schalk uit Hoogstraten, Bo Quirijnen uit Merksplas, Nicky Van Otten uit Turnhout en Lies Bernaerts uit Kalmthout deel. Allemaal actief in verschillende takken van de landbouw.

Jef zit in de vijfde aflevering. “Boer&Verstand is een vzw van jonge Vlaamse landbouwers, volledig los van Boerenbond of andere organisaties. We zijn met een tiental. Zelf vertel ik in de podcast vooral vanuit mijn praktijkervaring. Zelf heb ik weinig tijd om podcasts te beluisteren, maar mocht ik meer in de auto zitten, zou ik het zeker doen.”

Vorig jaar in februari sloeg de bekende ijshoeve De Hoeve in Pulle alarm toen de eerste stikstofplannen uitlekten en een streep trokken door de uitbreidingsplannen die al op tafel lagen. Door de aanwezigheid van het Binnenbos kon dat plots niet meer. In de podcast vertelt Jef hoe het momenteel onmogelijk is om een vergunning te krijgen voor uitbreiding van dieren, terwijl zijn klein bedrijf met 65 melkkoeien slechts nipt voor één inkomen kan zorgen. Uitbreiding tot 120 koeien zou eigenlijk noodzakelijk zijn maar mag niet.

Terwijl er wel investeringen gevraagd worden voor koecomfort en milieu. “Zo hebben we vorig jaar het dak van de jongveestal, waar nog asbest op lag, vernieuwd. Idealiter hadden we toen ineens de mestroosters willen vervangen door moderne roosters met rubberen afsluitkleppen zodat er minder uitstoot is. Maar die investeringen worden nu uitgesteld. Vandaag een jaar later weten we nog niks meer, maar liever geen stikstofakkoord dan een slecht stikstofakkoord”, zegt Jef.

 kma

Beluister de podcast op Spotify

boerenverstand.vlaanderen/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners