© AP

FBI valt binnen in strandhuis van Amerikaans president Joe Biden

Speurders van de FBI zijn woensdagochtend het strandhuis van Amerikaans president Joe Biden in Rehoboth Beach (Delaware) binnengevallen, zo meldt NBC News. De huiszoeking kadert in een onderzoek naar geheime documenten.

ls Bron: NBC, New York Times, Belga

Biden’s advocaat, Bob Bauer, deelde mee dat het huiszoeking in het strandhuis “gepland” was en plaatsvond met “volledige medewerking” van de president.

Het is nog niet duidelijk of de FBI zoekt naar specifieke documenten of dat de huiszoeking algemeen kadert in het lopende onderzoek naar de Amerikaanse president. Bauer voegde in zijn mededeling toe dat hij “verdere informatie” zou verstrekken wanneer de huiszoeking afgelopen is.

Bidens advocaten verklaarden afgelopen maand nog dat ze tijdens een zoekactie geen vertrouwelijke documenten hadden aangetroffen in het huis in Rehoboth.

Eerder werden al geheime documenten teruggevonden in een bureau in het Penn Biden Center, een denktank in Washington. Biden gebruikte die kantoren als werkplek tijdens zijn periode als vicepresident onder Barack Obama. Het ging toen naar verluidt om “een tiental” documenten. Enkele dagen later werden ook in de garage van Biden’s huis in Wilmington geheime documenten teruggevonden. De inhoud van de documenten werd niet vrijgegeven.

Omdat federale ambtsdragers wettelijk verplicht zijn officiële en geheime documenten af te staan wanneer hun overheidsdienst eindigt, stelde de Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland vorige maand al een onafhankelijke procureur aan om de zaak te onderzoeken.

LEES OOK. Geheime documenten in zijn garage komen op slecht moment voor Joe Biden: Amerikaanse president staat voor moeilijke weken

De onthullingen over Biden kwamen er nadat hij zware kritiek had geuit op zijn voorganger Donald Trump, bij wie eveneens - wel op grotere schaal - geheime documenten werden aangetroffen. En in januari raakte ook bekend dat diens vicepresident Mike Pence eveneens vetrouwelijke documenten in zijn bezit heeft. Het gaat om documenten die hadden moeten teruggegeven worden aan de National Archives.

Sommige vondsten van documenten bij Biden kwamen pas aan het licht nadat de media erover berichtten. Er klinkt ondertussen steeds meer kritiek op de manier waarop de Amerikaanse administratie met haar vertrouwelijke documenten omgaat.

Later meer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER