Gautam Adani.© REUTERS

Voormalig rijkste man van Azië ziet fortuin snel slinken: bedrijven verliezen al 92 miljard aan beurswaarde

De kapitaalvlucht bij bedrijven van de Indiase zakenman en tot voor kort rijkste mens van Azië Gautam Adani gaat woensdag onverminderd voort. In totaal is sprake van 92 miljard dollar aan verloren beurswaarde.

mtmBron: BELGA

De Indiase industrieel bouwde de voorbije jaren een fortuin op. Hij is actief in verscheidene sectoren: van havens en steenkool tot data- en mediabedrijven en hernieuwbare energie. Dat bracht hem vorig jaar in de top drie van rijkste mensen op aarde.

LEES OOK. Is derde rijkste man ter wereld eigenlijk een fraudeur?

Maar een rapport van het Amerikaanse Hindenburg Research - een shortseller die speculeert op dalende koersen - brengt Adani in nauwe schoentjes. Volgens het op 24 januari verschenen rapport maakt Adani zich schuldig aan allerlei financiële wanpraktijken, wat de industrieel zelf ontkent.

Het rapport heeft de voorbije dagen een verkoopgolf teweeggebracht in aandelen van bedrijven van Adani op de beurs van Mumbai. Woensdag ging er nog eens 28 procent af van de beurskoers van Adani Enterprises, na berichten dat Credit Suisse niet langer obligaties van bedrijven van Adani als onderpand accepteert. Adani Enterprises is het belangrijkste onderdeel van de groep rond de industrieel.

Daarmee is nu al sprake van 92 miljard dollar aan verloren beurswaarde, zo becijferde het financiële persbureau Bloomberg.

Niet langer de rijkste

Ook het persoonlijk fortuin van Gautam Adani lijdt onder het beursverlies. De Indiër verloor sinds het rapport al meer dan 40 miljard dollar. Hij is meteen zijn titel van rijkste mens van Azië kwijt aan zijn landgenoot Mukesh Ambani.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER