Tijdens de afbraakwerken werd op 23 januari de Nieuwstraat even afgesloten voor alle verkeer.© Gemeente Essen

Nieuwe supermarkt en woningen frissen Nieuwstraat op, meer ruimte voor voetgangers en fietsers

Essen -

Het pand van de voormalige supermarkt Aldi en aanpalende gebouwen in de Nieuwstraat gingen onlangs tegen de vlakte. Die maken plaats voor een nieuwe supermarkt en negen nieuwe woningen. De gemeente zorgt voor een nieuwe fietsverbinding en een beter voetpad. Het geheel moet het kernwinkelgebied een nieuw elan geven.

De Aldi, slagerij Vleeschmeester, een pitazaak en het huis naast het Kruidvat zijn niet meer. Die ruimte krijgt een nieuwe invulling met een Delhaizesupermarkt en daarboven negen wooneenheden, waarvan vijf appartementen en vier duplexwoningen met een gemeenschappelijke daktuin.

De supermarkt met een oppervlakte van 1.200 vierkante m eter is groter zijn dan de oude Aldi. Op de achterliggende parking kunnen zowel klanten van de supermarkt als de bewoners van de nieuwe woningen hun wagen achterlaten. Er komt verder een verbinding met de publieke parking aan de kerk en de Belfius-bank. De parking wordt uitgerust met negen semipublieke laadpalen en fietsers kunnen hun stalen ros kwijt in een overdekte stalling.

Zo zag de winkelsite in de Nieuwstraat er vroeger uit.© Elke Lamens

Meer ruimte voor voetgangers

Bij de aanvraag van dit bouwproject zag de gemeente de kans om verbeteringen door te voeren voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Zo komt er tussen de Dreef en de begraafplaats van Essen- Centrum een trage verbinding van drie meter breed. Voetgangers en fietsers rijden of wandelen conflictvrij tot aan woonzorgcentrum De Bijster. Het verbindingspad wordt fysiek en visueel gescheiden van de parking door een groenstrook van 1,25 meter.

Het wordt bovendien mogelijk om vanaf de parking van de nieuwe supermarkt naar de Nieuwstraat door te steken. Dat kan door de supermarkt heen te wandelen, zonder langs de kassa te moeten passeren. Het voetpad vanaf de Dreef tot aan het Kruidvat wordt een stuk breder. Straatmeubilair en groenelementen geven het straatbeeld een frisser uitzicht.

Net als in de Stationsstraat komen er ook in de Nieuwstraat gebruiksvriendelijke fietsbeugels.© Gemeente Essen

Essen frist stap voor stap het kernwinkelgebied op. Het voetpad in de Nieuwstraat wordt deels vernieuwd. Alle spiraalvormige fietsenstallingen maken plaats voor gebruiksvriendelijke beugels. Aan de voormalige fotohandel Vandekeybus zijn de versleten palen vervangen. Extra bloembakken en -hangers sieren overal het straatbeeld. (ella)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners