Themabeeld.© Dirk Vertommen

Mannen riskeren achttien maanden cel na gewapende overval op nachtwinkel: “Cliënt werd afgeperst door grote naam uit drugsmilieu”

Bonheiden -

Drie jongemannen riskeren celstraffen tot achttien maanden en boetes van 1.600 euro voor een gewapende overval op een nachtwinkel in Bonheiden. Terwijl ze de uitbater van de winkel bedreigden met een machete, gingen ze ervandoor met de inhoud van de kassa. Volgens de advocaat van een van de verdachten werd haar cliënt afgeperst en had hij daarom geld nodig.

Stijn Van de Sande

De overval gebeurde op 19 april 2022. J.D., een 22-jarige West-Vlaming die in Mechelen woont, ging gewapend met een machete een nachtwinkel in het centrum van Bonheiden binnen. Daar bedreigde hij, samen met medebeklaagde J.P., de uitbater van de winkel. “Hij moest het geld uit de kassa afgeven”, aldus het openbaar ministerie tijdens de zitting woensdag. “De overvallers graaiden ook zelf nog wat geld en sigaretten mee. Daarna gingen ze ervandoor.”

J.D., die tijdens de overval een motorhelm droeg, kon niet veel later opgepakt worden terwijl hij met zijn brommer in de buurt rondreed. “Hij leidde de speurders naar twee andere verdachten. J.P., die de overval mee uitvoerde, en D.M. Hij staat terecht voor medeplichtigheid omdat hij de overvallers onderdak gaf en hen ook hielp bij de voorbereidingen. Zo zocht hij op zijn gsm de openingsuren van de nachtwinkel op en werden er in zijn woning kleren verstopt”, aldus het parket, dat een opschorting vordert voor D.M. en celstraffen van achttien maanden en boetes van 1.600 euro tegen de twee andere beklaagden.

Afgeperst

“Het praat de feiten zeker niet goed, maar op het moment van de overval werd mijn cliënt afgeperst door een grote naam uit het drugsmilieu, die onder meer gekend is voor ontvoering. Hij was bang en had geld nodig”, zegt Veronique Gysbrechts, advocaat van J.D. “Inmiddels bouwt hij aan een nieuw leven en wordt hij op verschillende vlakken opgevolgd. Hij zoekt ook intensief naar werk. Ik vraag dan ook om hem een werkstraf op te leggen, of ondergeschikt een straf met probatie-uitstel zodat hij niet naar de gevangenis moet.”

De twee andere beklaagden kwamen niet opdagen voor hun proces. Zij meldden zich ziek. Volgens de raadsman van J.P. waren de feiten een gevolg van het drank- en druggebruik van zijn cliënt,die daar inmiddels een begeleiding voor zou volgen. Hij vraagt om hem een straf met probatie-uitstel op te leggen. De verdediging van D.M. betwist dat de man meewerkte aan de overval en vraagt de vrijspraak.

Het vonnis volgt op 1 maart. (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen