De brandweer van de hulpverleningszone Taxandria kan voortaan gebruikmaken van een oefenpaard.© J. Bouwens

Hulpverleningszone Taxandria leert met oefenpaard dieren in nood bevrijden

Turnhout, Hoogstraten

De hulpverleningszone Taxandria beschikt voortaan over een eigen oefenpaard. De brandweerlui kunnen met de levensechte pop leren hoe ze grote dieren kunnen redden uit benarde situaties.

De brandweer had voorbije zaterdag nog de handen vol om aan kasteel de Borrekens in Vorselaar een paard te redden dat in een brede sloot tussen weides was terechtgekomen. Uiteindelijk kon het paard met een verreiker van een landbouwer op het droge worden getrokken.

LEES OOK. Paard met verreiker uit brede sloot getild.

De collega’s van de zone Taxandria kunnen zich voortaan beter voorbereiden op het bevrijden van grote dieren in nood. De brandweer kan hiervoor gebruikmaken van een oefenpaard, een beetje vergelijkbaar met een pop die tijdens oefeningen wordt gebruikt. Het oefenpaard stribbelt niet tegen en kan in bepaalde richtingen worden gelegd om specifieke sleepmethodes aan te leren.

De brandweer van de hulpverleningszone Taxandria kan voortaan gebruikmaken van een oefenpaard.© J. Bouwens

Het oefenpaard is even groot als een echt paard, maar weegt de helft. “Bij het redden van een paard zijn hecht teamwerk en dierenliefde een must. Wat brandweer-paardenkracht is ook handig”, luidt het bij de hulpverleningszone Taxandria. (bvdl)

© J. Bouwens

© J. Bouwens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners