© Stijn Van de Sande

Tot vijftien maanden cel gevorderd tegen dieven die toesloegen in auto en camper

Mechelen -

Twee mannen moesten zich in de rechtbank van Mechelen verantwoorden voor een inbraak in een camper en een diefstal uit een wagen. Ze stalen onder meer een GPS-toestel, een zonnebril en een dekbed. Het duo riskeert effectieve celstraffen tot vijftien maanden, de verdediging vraagt een straf met uitstel.

Stijn Van de Sande

De feiten speelden zich af op 26 augustus vorig jaar. Tijdens de nacht trokken Saïd F. (29) en Zakaria E.A. (38) op dievenpad. “E.A. sloeg een eerste keer toe toen hij een trui en een zonnebril uit een geparkeerde wagen stal”, aldus het openbaar ministerie tijdens de zitting woensdag. “Hij werd vastgelegd op de beelden van de camera’s in de buurt en kon zo snel geïdentificeerd worden.”

Tijdens diezelfde nacht sloeg E.A. nog een tweede keer toe. Dit keer in een camper van een Mechels bedrijf. Hij kreeg daarbij hulp van Saïd. F. “Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe het tweetal aan het raam van de camper prutst”, klinkt het. “Ze beschadigden het raam en een van de inbrekers liep daarbij verwondingen op. Hij kon daardoor eenvoudig geïdentificeerd worden als verdachte. Ze gingen ervandoor met een GPS-toestel en een dekbed.”

In slaap in de struiken

Zakaria E.A. werd na de diefstallen en de inbraak snel opgepakt. Hij maakte het de speurders dan ook niet erg moeilijk. “Na de inbraak in de camper verstopte hij zich vlakbij in de struiken”, verduidelijkt de procureur des konings. “Daar viel hij in slaap en werd hij gevonden door de politie. Na zijn arrestatie beweerde de man zich niets meer te herinneren. Volgens hem pleegde hij de feiten omdat hij onder invloed was van verdovende middelen.”

Tegen E.A. vordert het parket een effectieve gevangenisstraf van twaalf maanden. Zijn kompaan, die in een eerder dossier al eens veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van achttien maanden, hangt een nieuwe celstraf van vijftien maanden boven het hoofd. Beide beklaagden, die momenteel nog steeds in de gevangenis verblijven, geven de feiten toe. De verdediging vraagt een straf met uitstel.

Slachtoffer treft geen schuld

De eigenaar van de gestolen zonnebril en trui was in de rechtszaal aanwezig. Hij vroeg een schadevergoeding van zestig euro, maar legde de schuld ook deels bij zichzelf, omdat hij het raam van zijn wagen had laten openstaan. “Maar dat geeft iemand anders nog niet het recht om je spullen te stelen. Enkel de daders zijn schuldig, het slachtoffer treft geen enkele schuld”, was rechter Suzy Vanhoonacker duidelijk. Zij velt een oordeel in de zaak op 15 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen