De politieacties waren onder meer gericht tegen ex-minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov.© REUTERS

Huiszoekingen bij prominenten en administraties in Oekraïne: politie valt onder meer binnen bij oligarch en ex-minister

Oekraïne heeft woensdag een reeks huiszoekingen gedaan bij een oligarch, administraties en functionarissen in het kader van onderzoeken naar corruptie, een kwaad dat het land aantast en midden in de oorlog onder meer de bevoorrading van het leger heeft getroffen.

mtmBron: BELGA

David Arakhamia, de leider van de partij van president Volodymyr Zelensky, maakte op Telegram bekend dat de politieoperaties onder meer gericht waren tegen de miljardair Ihor Kolomoysky, tegen ex-minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov en de Oekraïense fiscus, terwijl de directie van de douane aan de dijk gezet werd. Hoge functionarissen van het ministerie van Defensie kregen ook bezoek van speurders.

Aardolie

Volgens mediaberichten gaat het bij de oligarch om de “verduistering van aardolieproducten” ter waarde van omgerekend 930 miljoen euro. Bij Avakov zou de onlangs neergestorte helikopter met zijn opvolger aan boord de aanleiding van het onderzoek zijn.

Tegen Kolomoyskyj loopt al een onderzoek sinds vorig jaar. In november werden zijn aandelen in olie- en gasbedrijven wegens de oorlog met Rusland in beslag genomen. Woensdag waren beelden van de miljardair blijkbaar in zijn huis te zien met naast hem een beambte van de geheime dienst SBU.

Kolomoyskyi geldt sinds lang als sponsor van huidig president Volodymyr Zelensky. Die nam de jongste tijd steeds meer afstand van de Israëlisch-Cypriotische zakenman en naar verluidt werd hem ook de Oekraïense nationaliteit afgenomen.

Helikoptercrash

Bij Avakov zou het onderzoek gaan over de helikoptercrash van half januari waarbij de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Denis Monastirski, om het leven kwam. “Ze hebben de contracten met Airbus van zes jaar geleden onderzocht”, zei de voorganger van Monastirski aan de onlinekrant Oekrajinska Pravda. De helikopter kwam van fabrikant Airbus. De contracten voor de aankoop werden onder Avakov afgesloten, die het ministerie van 2014 tot 2021 leidde.

LEES OOK. “Rusland bereidt een maximale escalatie voor”, zegt adviseur van Zelensky

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER