Robert Scheltjens met op de achtergrond foto van© koen fasseur

Wens van overleden Nils realiteit dankzij vzw SuperNils, die tegen 2030 in 1/3 van de Vlaamse ziekenhuizen ondersteuning wil geven

Kalmthout -

Na een moeilijk gevecht van ruim drie jaar overleed Nils Scheltjens op 11 oktober 2016 aan acute leukemie. Zijn wens om iets te doen voor zwaar zieke kinderen is realiteit geworden, dankzij de vzw SuperNils. Die ondersteunt al in zes Vlaamse ziekenhuizen met een hematologische aandoening zoals leukemie, maar wil tegen 2030 actief zijn in een derde van de ziekenhuizen.

Het is voor SuperNils een hele uitdaging om binnen zeven jaar in een derde van de Vlaamse ziekenhuizen actief te zijn. De kans om te slagen is wel groot, want de vzw bestaat uit een erg gedreven ploeg. Dat komt onder meer omdat de ouders en familie van Nils de wensen van hun zoon en broer willen waarmaken. Ondanks zijn ziekte, is de jongeman uit Nieuwmoer altijd hoopvol gebleven en keek hij tot het einde positief naar het leven. Vader Robert Scheltjens (62) is ondertussen gepensioneerd en zet zich dagelijks in voor de vzw. 

Nils als animator in Spanje.© rr

Robert Scheltjens: “Na een opleiding tot animator-fitnessbegeleider stond Nils klaar om naar het Spaanse Menorca te vertrekken, waar hij bij Melia Hotels aan de slag kon. Maar al een hele tijd voelde hij zich erg moe. Als ouder denk je dan aan een tekort van vitaminen of zo. Mijn vrouw wilde dat Nils voor hij vertrok zijn bloed liet controleren. Wanneer je dan om 23u telefoon krijgt van je huisarts met de vraag om direct naar hem te komen en voor Nils slaapgerief mee te brengen, breekt het angstzweet je uit. De huisdokter had vreselijk nieuws. Nils leed aan acute leukemie en we moesten meteen vertrekken naar het UZ Gent. 14 maart 2013 begon voor Nils en zijn familie een horrorstory”, zegt Robert Scheltjens. Het worden lange en bange jaren van hoop, schijnbare genezing en herval. In oktober 2016 stopt het verhaal. Nlls overlijdt aan complicaties.

Ziekenhuispersoneel steunt SuperNils.© rr

Verder leven

Robert Scheltjens: “Nils was op de leukemieafdeling iemand die men graag had, omdat hij altijd hoopvol en positief was. De nachtverpleegsters nodigde hij uit voor een babbel, wanneer ze het moeilijk hadden. Hij vond het verschrikkelijk om de patiëntjes op de kinderafdeling in hun bedje te zien, kijkend naar die baxter met chemo. Ze moeten er een zak overtrekken met de figuur van Bumba of Power Rangers zei hij nadien tegen professor Tessa Kerra. Zo had hij wel meer ideeën om de kinderafdeling iets “vrolijker” te maken. Na zijn overlijden nam professor Kerra contact op met ons met de vraag toch iets te doen met al die frisse ideeën van Nils. Het was het begin van de vzw SuperNils.”

Ondersteuning

“We zijn een ondersteuningsorganisatie, die vooral inzet op het mentale welzijn van patiënten en hun familieleden. Verder ondersteunen we het wetenschappelijk onderzoek naar leukemie en bieden we geïnteresseerden een portaal aan, waarin ze alle mogelijke informatie kunnen terugvinden over de ziekte en alles wat eraan gelinkt kan zijn. We verzorgen nu al in zes ziekenhuizen een SuperNils-dag waarbij kinderen en volwassenen geschenken krijgen. We werken een vrolijke dag uit zodat ze hun ziekte even vergeten. Er is ook een online aanbod voor volwassenen en kinderen, waarmee ze eveneens hun gedachten kunnen verzetten”, geeft Robert Scheltjens mee.

Geschenken voor de patiënten.© rr

Meer ziekenhuizen

De vzw wil tegen 2030 actief zijn in een derde van de Vlaamse ziekenhuizen. Om dat waar te maken is het nodig om de vzw anders te structureren. “We werken onder meer aan een adviesraad met een tiental ondernemers. Via hun netwerk willen we SuperNils laten groeien en een bredere bekendheid en een grotere financiële input geven”, legt Robert Scheltjens uit.

Je kan het hele verhaal van Nils lezen en naar zijn lievelingsmuziek luisteren via https://supernils.be/nils-verhaal/

(Erik Vandewalle)

Info: www.supernils.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners