Brénine en Achilles wonen in Landschap De Liereman.© Joren De Weerdt

Kunstenaar Achilles Cools trok naar West-Papoea voor nieuw boek over mensen en andere pronkvogels

Oud-Turnhout -

Achilles Cools blijft gefascineerd door de natuur. Zaterdag 18 februari stelt bioloog Hans Van Dyck De veren van de pronkvogel, het nieuwe boek van de kunstenaar, voor in Landschap De Liereman.

Wouter Adriaensen

Kunstenaar Achilles Cools kennen we als eigenaar van het Kauwenhuis in Geel, als bewoner van zijn eigen Zandkasteeltje in Landschap De Liereman en als schilder en auteur met de natuur en in het bijzonder vogels als grootste fascinatie. Voor zijn nieuw boek zocht hij het echter verder dan de korhoenen in zijn achtertuin.

Paradijsvogels leven namelijk bijna exclusief in de ondoordringbare oerwouden van West-Papoea, de naam die de oorspronkelijke bewoners, de Papoea’s, verkiezen voor hun land, het Indonesische gedeelte van het eiland Nieuw-Guinea. Door het ontbreken van natuurlijke vijanden konden ze zich concentreren op de seksuele selectie. Het resultaat is weelderige verenkostuums die in de strijd worden geworpen om de vrouwtjes voor zich te winnen.

Zoektocht

“De showmannen sloven zich uit voor een heuse vrouwenjury”, aldus Cools. “In het boek vergelijk ik het met ijdeltuiten die ik kende van andere reizen. En wat blijkt? De vrouwen kiezen steevast voor de felste, sterkste en grootste siermaker.” De veren van de pronkvogel werd een persoonlijke kroniek, een zoektocht van de auteur naar het paradijs, naar de oertijd en naar zichzelf.

Zaterdag 18 februari stelt professor Gedragsbiologie Hans Van Dyck het boek voor in Landschap De Liereman. Die avond wordt eveneens de film De veren van pronkheren van auteur Achilles Cools en zijn partner Brénine getoond. De inkom is gratis, de avond begint om 19u30.

www.achillescools.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners