De molen van Ezaart.© rr

Wieken en romp komen aan de beurt bij tweede fase renovatie molen van Ezaart

Mol -

Deze week is de tweede fase gestart van de renovatiewerken aan de molen van Ezaart. Daarin worden de wieken verwijderd en volledig gerestaureerd.

De eerste fase van de renovatie werd in 2021 afgerond. Om de werken in goede banen te leiden, werd een beheersplan opgemaakt. Dit vormt de basis voor de restauratie. De windmolen dateert van 1856 en is een beschermd monument in eigendom van de gemeente. 70% van de onkosten wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

De molen van Ezaart in de Keikenstraat werd op 23 juni 1960 officieel erkend als ‘beschermd monument’. Hij wordt beschreven als ‘Bovenkruier van het type grondzeiler met kegelvormige romp onder brede, draaibare kap, opgetrokken in 1856 door Karel Heylen uit Geel’.

Ooit telde Mol zeven windmolens. De enige nog overblijvende molen is die van Ezaart, mede dankzij de inspanningen van de Vrienden van de Molen Ezaart. In samenspraak met het Agentschap Onroerend Erfgoed werd bepaald welke werken tijdens Fase 2 worden uitgevoerd.

Zo worden de wieken verwijderd voor volledige restauratie. Die werken zijn gepland in de tweede helft van februari. Daarnaast wordt de molenromp bijgewerkt en wordt de volledige molen langs de buitenkant geschilderd. (mto )

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners