Einde van een tijdperk: ‘Dr. Phil’ stopt er na 21 jaar mee

Groot televisienieuws in de VS. Phil McGraw (72) stopt na 21 jaar met zijn televisieprogramma, het tot bij ons iconisch geworden ‘Dr. Phil’. De televisiepsycholoog blijft naar eigen zeggen wel aan de slag bij zender CBS.

joroBron: CBS, NBC

‘Dr. Phil’ is een begrip in de VS en ver daarbuiten. Sinds 2002 gaat de psycholoog in gesprek met mensen die kampen met problemen allerhande. Miljoenen Amerikanen zaten overdag aan hun televisie geluisterd om naar het mentale en relationele advies van de dokter te luisteren, maar dit voorjaar komt er voorgoed een einde aan het programma, zo kondigde Phil McGraw zelf aan.

“Met deze show hebben we duizenden mensen en miljoenen kijkers geholpen met allerlei problemen”, zegt de 72-jarige presentator over zijn vertrek. “Dit is een geweldig hoofdstuk in mijn leven en carrière geweest, maar er is nog zo veel dat ik wil doen.” Maar zender CBS had ook goed nieuws voor de fans van de Dr. Phil. Hij zal vanaf volgend jaar uitgespeeld worden door de zender in een nieuw programma dat in primetime zal worden uitgezonden.

In zijn verklaring kwam McGraw niet terug op de verhalen die de laatste tijd de kop opstaken over de giftige werkomgeving die er zou heersen achter de schermen van het programma.

In tussentijd zal CBS, na afloop van het huidige seizoen, herhalingen van het programma blijven uitzenden, zodat de grote adepten niet meteen in een zwart gat terechtkomen.

Voor Phil McGraw uitgroeide tot wereldbekende tv-dokter, was hij in Texas aan de slag als gediplomeerd psycholoog. Zijn tv-carrière raakte gelanceerd via de show van Oprah Winfrey waar McGraw werd opgevoerd als lifecoach.

‘Dr. Phil’ kon niet enkel op fans rekenen. Al snel na de start van het programma stuitte het op kritiek vanuit professionals uit de sector die aanklaagden dat Dr. Phil zijn advies deed overkomen als professioneel advies, terwijl experten stellen dat het niet mogelijk is om op de korte tijd van het programma een accurate diagnose te stellen en therapie te adviseren.

Ondanks de kritiek zette Dr. Phil wel een trend. Ook op andere zenders werden televisiedokters ingeschakeld, zoals ook Mehmet Oz.

Dr. Phil interviewde Michelle Knight, de jonge vrouw die gekidnapt werd door Ariel Castro en 11 jaar opgesloten zat.© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER