Het Rommersven is het ideale liefdesnestje voor de padden op Rommersheide.© Natuurpunt Brecht

Amfibieën weer op pad naar Rommersven: paddentrek start op Rommersheide

Brecht -

Nu de temperaturen zachter worden, trekken de padden er weer op uit. In Brecht is vooral het Rommersven een grote trekpleister van deze amfibieën. De gemeente plaatste in Rommersheide al twee amfibietunnels, maar die volstaan niet. Manueel overzetten blijft nodig.

“Zachte temperaturen en wat malse regen zijn de ideale omstandigheden voor de paddentrek”, weet Peter Block van Natuurpunt Brecht. “Natuurpuntleden Carla en Nico wonen op Rommersheide en trekken de jaarlijkse overzetactie.”

Intussen plaatste de gemeente twee amfibietunnels op Rommersheide. “Naar aanleiding van de geplande rioleringswerken op Rommersheide en op vraag van Carla en Nico stapten we naar de gemeente. De reactie was positief en in overleg zijn er twee amfibietunnels geïnstalleerd, waar dit mogelijk was.”

“Dat is zeker een verbetering, maar het maakt de overzetactie echter nog niet overbodig. De padden trekken immers vanuit de vier windrichtingen naar het Rommersven en belanden nog steeds onder autowielen”, benadrukt Block het belang van de actie.

Naast de twee amfibietunnels blijft de paddenoverzet nodig. De padden komen uit alle windrichtingen.© Natuurpunt Brecht

Rommersven

“Het Rommersven stond de laatste jaren veel te vroeg droog. Te weinig neerslag en te droge lente en zomer zijn mede de oorzaak. Dat is nefast voor de voortplanting van de amfibieën. Dit jaar staat het waterpeil van het ven veel hoger. Dat is ook een positief gevolg van de rioleringswerken. Door het gescheiden rioleringsstelsel stroomt er meer en alleen regenwater naar het ven. “

Wie graag helpt padden overzetten, kan Peter Block een seintje geven. Meer info over de paddentrek op Rommersheide vind je ook online.

 (ella)

Peterblock1@hotmail.com, www.rommersheide.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners