Ann De Groote leest een gedicht van Toon Hermans voor aan de bewoners van Residentie De Loteling in Zoersel. Kma

Bibliotheekvrijwilligers lezen gedichten voor aan senioren voor Poëzieweek

Zoersel -

In het kader van de Week van de Poëzie lazen Zoerselse bibliotheekvrijwilligers dinsdag gedichten voor aan de bewoners van Residentie Ter Dorpe en Residentie De Loteling. Guido Gezelle en Toon Hermans waren geliefde auteurs die de meesten kenden.

Kristin Matthyssen

Vorige week werd er al een eerste keer voorgelezen in WZC Halmolen in Halle, wat ook gewaardeerd werd. Hilde Moorkens kwam dinsdag gedichten lezen in Ter Dorpe. Er waren niet zo heel veel toehoorders, want er waren wat zieken, maar wie er zat, was wel écht geïnteresseerd, wat het belangrijkste is. Hilde las enkele gedichten van Guido Gezelle voor, die bij 65-plussers altijd wel een belletje doen rinkelen, en nog enkele naamloze. “En nu is het aan jullie”, sprak ze hoopvol.

Hilde Moorkens in actie in Residentie Ter Dorpe.© kma

Toch wel verrassend begon iemand uit het hoofd “De tuinman en de dood’, een gedicht van Pieter Nicolaas van Eyck uit 1926, voor te dragen. Blijkt dat de 90-jarige Jeanine Grosemans zelf nog letterkunde heeft gestudeerd en les gaf in Marie-Jeanne, als we het goed begrijpen, een grote technische school vroeger in Antwerpen. “Ik wou eigenlijk Nederlands geven, daar hield ik het meest van”, vertelt Jeanine. “Maar ik heb altijd Franse les gegeven.” Er zijn wel meer taalgevoelige senioren in Residentie Ter Dorpe, want haar buurvrouw aan tafel vertelt dat ze nog Spaanse les volgt in kleine groepjes in Ter Dorpe. Ze leest Nobelprijswinnaars als Márquez. “Is dat te doen in het Spaans”, informeert Jeanine. “Ik heb ook wat Spaans gestudeerd, maar ben veel vocabulaire kwijt.”

Jeanine Grosemans (tweede rechts) kende nog gedichten uit het hoofd. Ze is dan ook letterkundige.© kma

In Residentie De Loteling had Ann De Groote succes met de gedichten van Toon Hermans. Daarna ging ze met de bewoners aan de slag om zelf een De Loteling-gedicht te schrijven. Zij had een groter publiek. Een lekkere kop koffie en ‘koekske’ maakte het poëziemoment compleet.

Het was al een drukke poëzieweek in Zoersel, met onder meer Peter-Holvoet Hanssen en het Kabinet der Poëten in de Kapel zondag.

Ann De Groote met het lotelinggedicht in De Loteling dat de bewoners samen schreven.© kma

Op 11 februari is er om 20u in de Bijl nog slam poëtry met de Antwerpse woordkunstenares Hind Eljadid, samen met de leerlingen van de Woordacademie.

Verspreid over Zoersel kom je deze week ook heel wat gedichten tegen. Wandel zeker eens door park Halle Hof.

Hilde leest voor in Ter Dorpe.© kma

In Ter Dorpe was het een vrouwenkransje, maar in De Loteling wonen ook mannen die van poëzie houden.© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners