Op termijn wil Essen alle glasbollen ondergronds brengen.© Elke Lamens

Essense strijdt tegen sluikstort: glasbollen pimpen en ingraven

Essen -

De tekening van Pim uit 6A van gemeenteschool Wigo prijkt binnenkort op drie glasbollen in Essen. Andere bollen zijn ondergronds gebracht. Zo hoopt Essen de strijd tegen sluikstorten bij glascontainers te winnen.

“Sluikstort rond glasbollen is en blijft ondanks alle maatregelen een probleem”, erkent schepen van Leefmilieu Helmut Jaspers (Vooruit). In het najaar 2022 haalte Essen in op de tekenwedstrijd ‘Minder brol bij onze glasbol’ van Igean. Daarmee daagden ze creatieve leerlingen van de Essense scholen uit om hun eigen glasbol te ontwerpen.

“De wedstrijd moest enerzijds de betrokkenheid van inwoners verhogen om het glas correct aan te bieden op de glasbolsites en anderzijds de netheid op en rond de sites verbeteren. We kregen van heel wat scholen tekeningen binnen. Daaruit koos een deskundige jury een top drie. Iedereen kon stemmen op hun favoriete tekening. Familie, klasgenootjes, verre buren, kennissen,… er werd massaal gestemd!”

De tekening van Pim uit 6A in Wigo kwam als topfavoriet uit de wedstrijd.© Gemeente Essen

Uiteindelijk kwam de tekening van Pim uit klas 6A van Wigo als favoriete winnaar uit de bus. Zijn tekening wordt gedrukt op drie glasbollen: aan het Struisven in Wildert, in de wijk Statie (parochiecentrum) en in de Vossenboslaan.

“Intussen werken we ook verder om op termijn alle glasbollen ondergronds te brengen. Zo zijn de exemplaren op de stationsparking in de Handelsstraat en op het Sint-Jansplein ondergronds gebracht. Dit verbetert niet alleen het straatbeeld, maar ervaring leert dat het ook minder aanleiding geeft tot sluikstorten.” (ella)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners