Enkele opvoeders konden even tijd maken om te poseren uit protest tegen personeelstekort en te hoge werkdruk door gebrek aan voldoende overheidssubsidies.© Elke Lamens

Opvoeders campus Sint-Rafaël slaken noodkreet met levensgroot aquarium: “Wij verzuipen!”

Het is niet langer zwemmen, maar verzuipen voor de opvoeders van de zes leefgroepen in campus Sint-Rafaël van OC Clara Fey in Sint-Job. Dat maakten ze dinsdag duidelijk tijdens een stil symbolisch protest op deze stakingsdag van de zorg. “We willen wel mee betogen, maar wegens personeelstekort kan dat gewoonweg niet”, reageert Kim Smits.

Elke Lamens

De inkomhal van campus Sint-Rafaël in de Hoeveweg in Sint-Job is omgetoverd in een aquarium. “Welkom in onze wondere waterwereld, waar mensen met een warm hart dagelijks moeten zwemmen om het hoofd boven water te houden. Wij verzuipen”, klinkt de boodschap duidelijk. “Eigenlijk wilden we vandaag in Brussel mee opkomen voor meer personeel en investeringen in de zorg”, bekent Kim Smits van OC Clara Fey. “Maar we kampen nu al met personeelstekort. Onze gasten in de leefgroepen zijn er alleen maar de dupe van en daarom deze symbolische actie.”

Campus Sint-Rafaël verhuisde vorig jaar naar een meer aangepaste nieuwbouw in de Hoeveweg. Daar huizen zes leefgroepen: vier groepen met kinderen met ernstig mentale beperkingen en twee met kinderen met lichte tot matige mentale beperkingen.

De boodschap in de inkomhal van campus Sint-Rafaël laat niets aan de verbeelding over.© Elke Lamens

Veel agressie

“Onze gasten zijn dan wel tussen 2,5 en 22 jaar oud, hun mentale ontwikkeling ligt niet hoger dan twee jaar. Eigenlijk zijn het peuters in een groot lichaam. Dat maakt het werk vaak pittig”, legt ze uit. “We krijgen met veel agressie te maken. Peuters willen wel eens stampen, maar als een twintigjarige met het verstand van een eenjarige dat doet, is dat een heel ander verhaal. Ze zijn intussen veel groter en sterker. De laatste jaren worden de problematieken ook alleen maar complexer”, merkt Kim op.

De inkomhal van campus Sint-Rafaël werd omgetoverd tot een groot aquarium waarin de opvoeders het hoofd proberen boven water proberen te houden.© Elke Lamens

Niet werkbaar

Personeel vinden is dan ook geen evidentie. “We kennen best wel wat uitval van collega’s door het zware werk.  Onze gasten hebben een individuele handleiding die je niet in één of twee weken krijgt aangeleerd. Nieuwe opvoeders worden er dus meteen ingesmeten en moeten direct meedraaien. Tijd om zich in te werken is er gewoonweg niet meer. Dat schrikt af.  Vacatures raken maar moeilijk ingevuld. Hierdoor stijgt de werkdruk voor de andere opvoeders alleen maar.”

Volgens Smits moeten er nog minstens zestig ingevuld geraken. “Van zodra er iemand ziek valt, is er dus geen enkel marge. We haalden zelfs iemand uit pensioen terug. Er zijn gewoon meer middelen nodig zodat het opnieuw werkbaar wordt. We kunnen onze gasten die hier dag en nacht blijven, alleen nog de noodzakelijke zorg bieden. Er zijn geen handen vrij voor activiteiten of ze bijvoorbeeld zelfstandig te leren eten.”

Tekenend voor de situatie in de zorg is dat staken om het personeelstekort aan te klagen, zelfs niet kan omwille van … personeelstekort. Toch willen de opvoeders van Sint-Rafaël met dit aquarium een duidelijk signaal geven.

 

Ook in de gangen maken de visjes het protest duidelijk.© Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners