Jeroen Engels (links) met de familie Leirs (Joren, Marijn en Marcel) op de site waar ZeroHuis 21 woningen van verkaveling Hulseynde gaat bouwen.© RR

ZeroHuis bouwt 21 duurzame woningen in nieuwe verkaveling

Noorderwijk, Olen -

Bouwbedrijf ZeroHuis start in mogelijk de laatste grote verkaveling op de grens van Noorderwijk (Herentals) met Olen met de bouw van 21 energiezuinige woningen. Die moeten nog verschillende generaties meegaan.

Hans Otten

De bouwheer is de firma Ultra-Bouw uit Noorderwijk, de firma die de woningen optrekt ZeroHuis uit Olen, maar in feite gaat het in beide gevallen om de Noorderwijkse familie Leirs-Janssens. De verkaveling ’t Hulseynde bevindt zich in het gebied tussen Noorderwijkseweg-Olenseweg, Steenovens en Vuurdoornstraat en komt op een plek waar voordien vooral groen te vinden was. De plannen zorgden daarom voor wat tegenkanting. “Maar uiteindelijk bleek het om een minder waardevol bos te gaan dat bovendien in woongebied is gelegen”, zegt Joran Leirs in naam van de verkavelaar.

De bedoeling is wel om er veel groen te laten terugkeren in de vorm van tuinen, nieuwe bomen en hagen. Ook de verharding wordt beperkt ten behoeve van de regenwaterinfiltratie, terwijl de straatjes binnenin de verkaveling autoluw worden. Een trage fiets- en wandelweg verbindt wel vlot de wijk met de omgeving.

De verkaveling moet de uitstraling van een Kempens dorp respecteren.© RR

Laag E-peil

“Alle 21 woningen worden opgeleverd met een E-peil van 10 of lager en scoren zo beter dan de al strenge BEN-norm”, zegt Jeroen Engels van ZeroHuis. “Hierdoor kunnen de toekomstige bewoners vijf jaar lang genieten van 100% vrijstelling op de onroerende voorheffing. Om dit te bereiken worden de woningen uitgerust met slimme warmtepompen, vloerverwarming en -koeling, zonnepanelen, domotica en zelfs een energiemanagementsysteem of EMS.”

Samen met architectenbureau AP/ART Architecten uit Lier ontwierp Zerohuis het geheel volgens de principes van compact, energiezuinig en betaalbaar wonen. “Echte dorpsarchitectuur, met respect voor de omgeving en de eigenheid van een Kempens dorp.” De zolders zijn zo ontworpen dat die vlot kunnen omgebouwd worden tot kangoeroewoning, bureau of studio.

In de oorspronkelijke plannen waren naast de 21 energiezuinige woningen ook twee blokken met samen achttien appartementen begrepen, maar voor dat onderdeel heeft het Herentalse stadsbestuur de vergunning geweigerd. De initiatiefnemers hopen die fase via een aangepast plan later alsnog te realiseren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners