De Stationsberg in Sint-Katelijne-Waver wordt geen fietsstraat, ondanks het advies van de expertengroep.© Stijn Van de Sande

Katelijnse Stationsberg wordt ondanks advies van expertengroep geen fietsstraat: “In de praktijk zou er weinig veranderen”

Sint-Katelijne-Waver -

De Stationsberg in Sint-Katelijne-Waver wordt voorlopig geen fietsstraat. Dat besliste het gemeentebestuur. De expertengroep fietsstraten had dat nochtans voorgesteld. Die ingreep moet de veiligheid van fietsers ten goede komen, maar volgens het lokaal bestuur is de fietsstraat daar onmogelijk te handhaven en zou het ook weinig verschil maken.

Stijn Van de Sande

Dat de fietsveiligheid op de Stationsberg in Sint-Katelijne-Waver een flink hoofdpijndossier is voor het gemeentebestuur, is nog zacht uitgedrukt. Er wordt gedroomd van een gloednieuwe brug, maar dat is zeker nog niet voor morgen. In de tussentijd wordt er wel gezocht naar oplossingen om de bestaande brug over de spoorwegen veiliger te maken. Enkele jaren geleden werd er bijvoorbeeld al een vrachtwagensluis ingevoerd, maar toch ervaren fietsers het nog steeds als een erg gevaarlijk punt. Onder meer omdat ze er voorbijgestoken worden door automobilisten.

De expertengroep fietsstraten, die het gemeentebestuur adviseert over de invoering van nieuwe fietsstraten, stelde daarom voor om van de Stationsberg zo’n fietsstraat te maken. Het wordt er dan verboden voor autoverkeer om fietsers in te halen. “Maar dat voorstel werd zomaar van tafel geveegd”, hekelt Kris Hapers van oppositiepartij Groen. “Het is duidelijk dat de Stationsberg onvoldoende ruimte laat voor auto’s en fietsers in twee richtingen. Maar met een fietsstraat maken we duidelijk dat als we achter elkaar rijden, zonder voorbijsteken, het voor iedereen veilig blijft.”

De Stationsberg in Sint-Katelijne-Waver.© Joren De Weerdt

Volgens burgemeester Kristof Sels (N-VA) biedt de invoering van een fietsstraat geen oplossing. “In de praktijk zou er weinig veranderen”, zegt hij. “Door de doorgetrokken witte lijn kunnen automobilisten nu al niet meer reglementair inhalen, maar toch gebeurt het nog. Daar zal een fietsstraat geen verandering in brengen. Bovendien is het haast onmogelijk om de fietsstraat te handhaven. We hopen daarom vooral dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt, maar jammer genoeg is dat niet altijd het geval.”

Om de verkeerssituatie toch veiliger te maken, werd er de afgelopen jaren uitgezocht of de ANPR-camera’s aan de brug kunnen controleren op het overschrijden van de doorgetrokken witte lijn. “Maar het automatiseren van de handhaving blijkt op dit moment niet zo eenvoudig”, zegt Sels, die meteen wel beterschap belooft. “We zoeken nu naar alternatieven waarbij we de camera’s toch kunnen inschakelen. Binnen dit en enkele weken hopen we tot een oplossing te komen.”

Politieke wil

Oppositieraadslid Kris Hapers is alvast van plan om het dossier van dichtbij te blijven opvolgen. “Want ik kan me niet van de indruk ontdoen dat er een gebrek is aan politieke wil”, zegt hij. “Of is het de angst om de inwoners die de modal shift nog niet gemaakt hebben tegen de haren in te strijken? Als de gemeente het meent met de modal shift en zeker ook schoolkinderen wil aanmoedigen om met de fiets te gaan, dan is het belangrijk dat de schoolroutes veilig zijn. In de omgeving liggen al heel wat goede fietspaden, net daarom is het zo jammer dat het verbindingsstuk een absoluut gevaar vormt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen