In de wijk in de Ankerstraat kwamen twaalf nieuwe woningen en achttien appartementen. — © Dirk Vertommen
Sociale woonwijk in Ankerstraat volledig vernieuwd: “Verschil met private woningmarkt is nauwelijks merkbaar”
De komende dagen nemen bijna dertig gezinnen hun intrek in de vernieuwde sociale woningen in de Ankerstraat in Mechelen. De veertig verouderde woningen werden vervangen door twaalf woningen en achttien appartementen. “Het gaat om erg kwalitatieve en duurzame wooneenheden”, zegt sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt.
In de Ankerstraat in Mechelen, vlak bij de Leuvense vaart en de Battelsesteenweg, werden eind 2019 veertig verouderde sociale woningen uit de jaren vijftig gesloopt. In het voorjaar van 2021 startte sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt met de bouw van een nieuwe wijk. Een kleine twee jaar later is de wijk zo goed als klaar en nemen de eerste bewoners hun intrek in de twaalf nieuwe eengezinswoningen met drie of vier slaapkamers en achttien appartementen met één slaapkamer.
“Het verschil met de oude wijk kan haast niet groter zijn”, zegt Woonpunt-voorzitter Arthur Orlians (Vld-Groen-m+). “De nieuwe woningen zijn kwaliteitsvol, modern en vooral ook erg duurzaam. In totaal beschikken ze over 150 zonnepanelen en de groendaken zorgen voor een betere waterinfiltratie. Ook de zijstroken langs de rijbaan en de twintig parkeervakken aan het begin van de straat zijn waterdoorlatend. Op die manier zorgen we ervoor dat het water ook bij hevige regenval in de bodem kan trekken.”
De komende weken nemen alle bewoners hun intrek in de nieuwe wijk. — © Dirk Vertommen
Verder zijn er onder meer gezamenlijke fietsenstallingen en komen er bomen en grassen zodat de wijk groener wordt. De wijk beschikt ook over een parkje met speelelementen. “Het verschil met woningen en nieuwbouwwijken op de private markt is nauwelijks zichtbaar”, zegt Orlians. “Vroeger betekende de komst van sociale woningen vaak dat een stad minder aantrekkelijk werd, maar nu is Woonpunt een belangrijke partner in stadsvernieuwingsprojecten en bij het aantrekkelijker maken van bepaalde woonwijken.”
Sociale cohesie
Een mix aan verschillende woningtypes zorgt ook voor een mix aan bewoners. “Er komen verschillende types gezinnen in deze wijk wonen”, klinkt het. “In de woningen gaat het vooral om gezinnen met kinderen, terwijl de appartementen meer geschikt zijn voor gepensioneerden. Een deel van de nieuwe bewoners verhuist vanuit andere Woonpunt-wijken, waar de verouderde sociale woningen op termijn vernieuwd worden. Door de mensen samen te verhuizen, blijft de sociale cohesie intact en hopen we ook hier een leuke en aangename wijk te creëren.”
“We bouwden een moderne, kwalitatieve en duurzame wijk”, zegt Arthur Orlians van Woonpunt. — © Dirk Vertommen
“Het is een prachtig project en ik ben blij dat het gerealiseerd werd”, zegt Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). De Mechelse burgemeester was voorzitter van Woonpunt toen de eerste plannen voor de nieuwe wijk in de Ankerstraat vorm kregen. “Ik heb de indruk dat de sociale woonprojecten in onze stad steeds beter, mooier en duurzamer worden. Dat is een evolutie die ik alleen maar kan aanmoedigen.”
De totale kostprijs van het project bedraagt 5.417.000 euro.
Woonpunt-voorzitter Arthur Orlians en burgemeester Alexander Vandersmissen in de vernieuwde wijk. — © Dirk Vertommen
Hoofdpunten
LIVE. Opstelling Rode Duivels bekend: vier verdedigers, Faes en Lukebakio in de basis
‘Blind Gekocht’-koppel krijgt factuur van 600 euro voor 88 aangetekende brieven die stad verstuurde: “Knotsgekke procedure”
Nieuwe wending in moordzaak Elvis B. (33): stiefdochter (17) vrijgelaten, jongere broer (15) opgepakt
Moordverdachte Brutus vraagt de vrijspraak en wordt opgesloten: “Heb voldoende verklaringen gegeven”