Dirigent Koen Van Hove en de muzikanten van het nieuwe Geels-Olense muziekgezelschap Amigola leggen de nodige ambiance in hun repertoire.© Hans Otten

Larums oberbayernorkest en Olense fanfare smelten samen tot nieuw gezelschap

Geel, Olen -

Zeg niet langer ‘Larums Oberbayern Orkest’ of ‘fanfare de Verbroederde Vrienden’, maar zeg Amigola. De twee muzikale gezelschappen uit Geel-Larum en Olen zijn samengesmolten. Binnenkort concerteert het genootschap voor het eerst.

Hans Otten

Het Larums Oberbayern Orkest vierde in 2020 nog het zilveren jubileum in de schoot van de Harmonie Koninklijke Katholieke Jonge Wacht (KKJW) Larum. De groep specialiseerde zich in Beierse en tirolermuziek, waarbij het klassiekers in het genre combineerde met de nieuwste après-ski hits om zo tot een vet aangezette ambiance te komen. “Maar we zagen al jaren de populariteit van het genre teruglopen, waardoor er ook alsmaar minder spelende leden waren”, zegt secretaris Rudi Meylemans van KKJW Larum.

Dezelfde problemen manifesteerden zich bij de buren van de Koninklijke Fanfare Verbroederde Vrienden in Olen. “Het idee om samen te gaan werken, is vorige zomer gegroeid tijdens een reis naar Tirol. Daar hebben we voor het eerst ook samen opgetreden. En dat smaakte naar meer. Van het een kwam het ander en op 15 januari is de nieuwe groep boven de doopvont gehouden. Die draagt de naam Amigola en vervangt binnen KKJW Larum het Larums Oberbayern Orkest.”

Breed repertoire

Amigola is een samenstelling van het Spaanse woord voor vriend en de eerste letters van Olen en Larum. Het nieuwe gezelschap telt een 25-tal leden – ongeveer gelijk samengesteld uit muzikanten uit Larum en Olen – onder leiding van dirigent Koen Van Hove. Hoewel het de bedoeling is om voortaan samen op te treden, vinden de meeste repetities nog afzonderlijk plaats in de Geelse parochie en in Olen. De reden is voornamelijk praktisch: de Olenaars repeteren op zondagvoormiddag, de Gelenaars pas heel laat op maandagavond. Ze oefenen uiteraard wel op hetzelfde repertoire, wat bij een gezamenlijke repetitie zoals afgelopen maandagavond netjes bleek uit te pakken. Opvallend: het grote merendeel van het repertoire bestaat niet langer uit oberbayernmuziek.

Muziek & eten

“We spelen die muziek nog wel, zeker wanneer er speciaal om verzocht wordt. Maar het is juist de bedoeling van Amigola om een veel breder programma aan te bieden. We willen in de eerste plaats ambiance maken en het publiek vermaken. En door heel wat andere muziek te spelen, hopen we op termijn het gezelschap weer te kunnen uitbreiden met jonger muzikaal bloed.”

De vuurdoop voor Amigola staat gepland op zondag 19 februari, wanneer voor het eerst het gratis gebeuren Happy Music & Comfy Food plaatsvindt in het parochiecentrum van Larum in de Sint-Corneliusstraat. Terwijl het orkest zijn aanstekelijke meezingers en -stampers ten berde brengt, kan het aanwezige publiek tussen 11u en 14u genieten van braadworst, frikandellen met krieken, spek met eieren, croque monsieur, soep en een vegetarische schotel.

www.kkjw.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER DOEN!-tips Kempen