Het Jozef Weynsbos is een mogelijke naam. Rechts: Kapel Zoete Naam Jezus.© Heemkundige Kring Die Swane - collectie Kempens Erfgoed/BEPR

Welke naam is de beste voor het bos aan de Peredreef: de stichter van Bokrijk, de kapel of iets anders?

Heist-op-den-Berg -

Bosgroep Zuiderkempen gaat op 12 februari een nieuw bos aan de Peredreef in Heist-op-den-Berg aanplanten. Daarvoor is de organisatie nog op zoek naar helpende handen. Ook inspiratie voor een geschikte naam is nog meer dan welkom, al zijn er al enkele suggesties.

Bert Provoost

Provincie Antwerpen zorgde voor de aankoop van de grond en de coördinatie van het project, terwijl Bosgroep Zuiderkempen instaat voor het plantgoed en de begeleiding bij de aanplant. Dat laatste staat gepland op 12 februari.

Het bos zal doorwandelbaar zijn.© Joren De Weerdt

Na de uitwerking van de voorbereidingen komen we stilaan in de fase van het effectief bomen in de grond steken. We gaan 5.820 bomen planten. Het nieuwe stuk bos zal doorwandelbaar zijn en sluit aan op de bospercelen die er nu al ten noorden en ten zuiden van liggen”, zegt gedeputeerde Jan De Haes (N-VA).

Primeur voor kinderen

Maar vooraleer jong en oud er zal kunnen ronddwalen, moeten de boompjes nog geplant worden en daar zijn vrijwilligers voor nodig. “Op vrijdag 10 februari krijgen de leerlingen van het Heilig-Hartcollege Heist en het Instituut Mevrouw Govaerts de primeur om de eerste boompjes te planten. Zondagvoormiddag geeft de buurt het goede voorbeeld en ’s middags is het de beurt aan onze jeugdbewegingen”, klinkt het.

Er is ook een oproep waar iedereen op kan inschrijven. “Ook jij bent welkom om mee te planten: alleen, met het gezin, met de buren, enzovoort. We planten 5.820 boompjes en struiken. Samen werken we zo aan een groene, gezonde en klimaatveilige toekomst”, klinkt het in de oproep. Inschrijven kan via www.provincieantwerpen.be/bosteller.

Verschillende mogelijke namen

Wie inspiratie heeft, kan op het inschrijvingsformulier een eigen suggestie achterlaten voor de naam van het nieuwe bos. De provincie geeft trouwens zelf al een aantal voorzetten die mogelijk goed zouden passen en waarop mensen kunnen stemmen.

Het Jozef Weynsbos is een mogelijke naam.© Heemkundige Kring Die Swane - collectie Kempens Erfgoed

Zo wordt het Jozef Weynsbos gesuggereerd, ter verwijzing naar de oprichter van Bokrijk die in Heist-op-den-Berg geboren werd. Ook een mogelijkheid is Zoete Bos, een verwijzing naar de nabijgelegen Kapel Zoete Naam Jezus. Die werd gebouwd in 1899 en is afkomstig van het Schriekse gehucht Grootlo. Om ze van de ondergang te redden, werd ze op initiatief van de Heistse Heemkundige kring hier heropgebouwd in 1978.

Nog alternatieven: het Perebos, simpelweg genoemd naar de aangrenzende Peredreef. Of Pelgrimbos, een verwijzing naar het aangrenzende domein Pelgrimhof.

De Kapel Zoete Naam Jezus.© BEPR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners