DOSSIER. Zitplek, speeltoestel of plantenbak: zo kan een fietsenstalling meer zijn dan een plek om fietsen te zetten

Antwerpen -

Kan een fietsstalling meer zijn dan alleen een plek om fietsen te parkeren? Bij het architectenbureau Rooilijn en Atelier Scheldeman is het antwoord op deze vraag ‘ja’. Het bureau ontwikkelde een eenvoudig bouwpakket, waaruit niet allen een fietsenstalling maar ook een zitplek of een speeltoestel voor kinderen tevoorschijn komt.

Sacha Van Wiele

Het veilig stallen van fietsen is niet altijd even eenvoudig, zeker niet voor wie in een dichtbebouwde wijk woont en geen plek in huis heeft. “Vanuit die vaststelling zijn we op zoek gegaan naar een oplossing”, zegt architect Seppe Seyner van het architectenbureau Rooilijn in Berchem. “Met steun van de burgerbegroting hebben we een eerste experiment gedaan in de Nottebohmstraat. We overkapten de fietsnietjes met een groen dak. Het was de eerste aanzet tot een betere manier om fietsen te stallen in het openbaar domein.”

Het architectenbureau Rooilijn ontwierp een fietsenstalling die afgesloten kan worden en dan ruimte is voor speeltoestellen en zitbanken.© rr

De architecten voelden al snel aan dat er meer mogelijk was en ze dienden een project in bij de Vlaamse Bouwmeester. Ze werkten verder aan hun eerste idee om een fietsenstalling te ontwikkelen die een meerwaarde biedt in een buurt.

Een ontwerp van een fietsenstalling.© rr

“We vonden al snel multifunctionele toepassingen voor de fietsenstalling”, zegt Seynen. “Het ging van het onderbrengen van zitbanken, het plaatsen van automaten waar pakjes konden worden afgeleverd of afgehaald, een klimrek voor kinderen of zelfs eenvoudige fitnesstoestellen. Het was voor ons belangrijk om dit steeds in samenspraak te doen met de bewoners. Hun inbreng bepaalt wat er met de fietsenstalling wordt gecombineerd.”

Een voorbeeld zie je in de Spillemansstraat in Borgerhout. Aan de school op het Frans Halsplein in Antwerpen komt in juni een gelijkaardige fietsenstalling van Rooilijn.

“De stalling bestaat uit een basis bouwpakket met stalen elementen”, zegt Seynen. “Ze kan op verschillende manieren in elkaar worden gestoken en uitgebreid, te vergelijken met Knex en Meccano. Het is een eenvoudige manier om een fietsenstalling te creëren in een buurt.”

LEES OOK. Vraag aan veilige fietsenstallingen groter dan ooit: met deze ingrepen kan er wat aan gedaan worden

 

Fietsenstallingen met dat ietsje meer

We kennen allemaal de fietsbeugels of -nietjes op onze pleinen en straten. Ze zijn functioneel, maar blinken niet echt uit in originaliteit. Designers zijn aan de slag gegaan met functionele fietsenstallingen, die ook nog eens meerwaarde bieden naar uitzicht of er voor zorgen dat de fiets droog blijft. Enkele voorbeelden:

In deze kokers kunnen fietsen veilig en droog worden achtergelaten.© rr

Een nat zadel is vreselijk voor fietsers. Deze fietsenstalling heeft een kap die boven het zadel hangt en er zo bij regen voor zorgt dat de fietsers niet op een nat zadel zitten.© rr

Fietsenstallingen nemen wel wat plek in en zijn zichtbaar in het straatbeeld. Deze fietsenstalling is verwerkt in de grond.© rr

Deze mobiele fietsenstalling heeft vooral een sensibiliserende functie. Het toont aan hoeveel fietsen er kunnen staan op een parkeerplaats.© if

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Parkeren in Antwerpen