Leerlingen van Sint-Camillus en het stadsbestuur plantten samen een ‘tiny forest’ aan in Sint-Niklaas.© Yannick Joos

Schoolkinderen planten 1.300 bomen en struiken in ‘tiny forest’ aan stadsrand: “In buitenklas zullen ze verder over de natuur leren”

Sint-Niklaas -

Zo’n tachtig leerlingen van basisschool Sint-Camillus uit Sint-Niklaas hebben dinsdagochtend 1.300 inheemse bomen en struiken gepland op de hoek van de Eduard Prissestraat en de Nieuwe Molenstraat. Het Talentenbosje is een initiatief van GoodPlanet Belgium. “Dankzij het pakket worden de leerlingen opgeleid tot ‘tiny forest rangers’ en worden ook buitenlessen geïntegreerd”, aldus schepen van Duurzaamheid Wout De Meester (Groen).

Yannick Joos

“Zeg niet zomaar stadsbosje tegen een tiny forest”, zegt Jo Van Cauwenberge, directeur van GoodPlanet dat ambassadeur is van de tiny forests in België. “Zo’n tiny forest bestaat uit inheemse bomen en struiken die tijdens de aanplanting extra voedingsstoffen en bescherming krijgen, waardoor ze sneller groeien en vorm krijgen als waardevol ecosysteem. We zorgen daarnaast ook voor een begeleidend educatief luik voor schoolkinderen.”

Die schoolkinderen zijn de vijfde- en zesdejaars van basisschool Sint-Camillus uit de Oude Molenstraat. Zij mochten de 27 verschillende soorten planten op het terrein met een oppervlakte van net iets meer dan 1.000 vierkante meter. De maximale oppervlakte van 400 vierkante meter werd aangeplant als tiny forest.

Meer biodiversiteit

“Het terrein is eigendom van de stad, maar had vooralsnog geen functie”, vult schepen van Duurzaamheid Wout De Meester (Groen) aan. “Dit tiny forest is het eerste in een reeks van drie in samenwerking met Good Planet. We betrekken er graag een school en de buurt bij om een mooi stukje natuur in te richten, op te volgen en te verzorgen. Dankzij GoodPlanet krijgen leerkrachten ook ondersteuning om buitenlessen in een nieuwe buitenklas te integreren en wordt het ook een beetje het bos van de Tiny forest rangers. Met het tiny forest willen we kwalitatieve groene ruimte creëren dichtbij de mensen en te zorgen voor meer biodiversiteit in een stedelijke omgeving.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners