Wie een zwerfkat signaleert in Ravels moet daarna vooral zelf veel werk opknappen.© RR

Gemeente werkt zwerfkattenbeleid uit (maar burgers moeten ze vangen)

Ravels -

Het gemeentebestuur van Ravels doet een beroep op de goodwill van haar inwoners om het aantal zwerfkatten binnen de perken te houden. Niet iedereen is overtuigd van die aanpak.

Wouter Adriaensen

Zwerfkatten kunnen onder meer leiden tot lawaaihinder, opengekrabde vuilniszakken en uitwerpselen op ongewenste plaatsen. “Ze zorgen in bijna elke gemeente voor problemen”, zegt Morgane Van Ravestyn, hoofdverantwoordelijke van Dierenasiel Veeweyde in Ravels en bekend van het programma Viervoeters op Play4. “Ook wij krijgen wekelijks een melding van zwerfkatten.” Het gemeentebestuur van Ravels wil hun aantal dan ook beperken.

Wie een kat zonder eigenaar spot, kan dat persoonlijk melden bij de gemeentelijke technische dienst. Zij stellen een kattenvangbak ter beschikking. Als de zwerfkat gevangen wordt, dient de burger ze vervolgens aan te bieden bij een dierenarts. Die castreert, steriliseert of, in het ergste geval, euthanaseert het diertje.

Kittens

Na de castratie of sterilisatie moet de kat terug opgehaald worden door de burger en uitgezet worden op dezelfde plaats als waar ze gevangen is. “Indien het gaat om handtamme katten en kittens mogen ze geplaatst worden bij Dierenasiel Veeweyde in de Toekomststraat.”

Het gemeentebestuur legt met andere woorden veel verantwoordelijkheid in handen van de inwoners. “Bovendien hebben katten in de zomerperiodes nesten met kittens”, kaart Morgane Van Ravestyn een bijkomend probleem aan. “Waterdicht is dit systeem niet, maar ik weet ook niet direct hoe het beter aangepakt kan worden. Ik ben in elk geval benieuwd hoeveel we er gaan binnenkrijgen.” (woad)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners