Chiara en Enzio zijn trots op hun vernieuwde Koninkrijkzaal, die grotendeels door vrijwilligers gerenoveerd werd.© WOAD

Vijftigjarige Koninkrijkzaal van Jehovah’s Getuigen vernieuwd: “Houden opendeurdag zonder dat daar religieuze activiteit aan verbonden is”

Turnhout -

De vergaderruimte in het gebouw van Jehovah’s Getuigen in de Warandestraat in Turnhout is gerenoveerd, met aandacht voor duurzaamheid en veiligheid. Het grote publiek kan ze zaterdag 4 februari ontdekken.

Wouter Adriaensen

De eerste vergadering van Jehovah’s Getuigen in het pand in de Turnhoutse Warandestraat vond plaats in 1973, precies een halve eeuw geleden. “Maar de renovatie was gewoon noodzakelijk”, vertellen vrijwilligers Enzio Koster en Chiara Vandemaele. “De ruimte was echt verouderd. Hier ontvangen we wekelijks verschillende groepen gelovigen. Donderdag en vrijdag hebben we Bijbelprogramma’s. Tijdens de lezingen op zaterdagavond en zondagochtend is iedereen welkom. Dan gaan we dieper in op een Bijbelpassage.”

Nooduitgang

Bij de renovatie werd rekening gehouden met verschillende facetten. “Zo hadden we extra aandacht voor duurzaamheid. Met een speciaal systeem filteren en hergebruiken we de warmte. Daarnaast beschikken we voortaan over een nooduitgang. Vandaar de nieuwe deur in de voorgevel. Die hebben we wel zoveel mogelijk in ere gehouden. Het oorspronkelijke gebouw dateert vermoedelijk uit het jaar 1870 en is beschermd als erfgoed.”

Met een slimme ingreep zorgden Jehovah’s Getuigen er ook voor dat de grote voordeur voortaan letterlijk open kan staan voor iedereen. “We hebben een tweede, glazen deur geplaatst”, tonen Enzio en Chiara. “Die nodigt meer uit om naar binnen te komen. We beseffen dat we onze reputatie een beetje tegen hebben. Maar wie ons bezoekt, gaan we niet direct voorlezen uit de Bijbel. Op zaterdag 4 februari tonen we de nieuwe vergaderzaal aan het grote publiek, zonder er enige religieuze activiteit aan te koppelen.”

Vergaderingen online gestreamd

Bezoekers krijgen die dag wel een rondleiding in de nieuwe Koninkrijkzaal. “Jezus sprak vaak over Gods Koninkrijk. Die naam staat voor de zaken waarover we graag praten. De herinrichting ging van start voor de coronacrisis en gebeurde grotendeels door onze vrijwilligers. De vergaderingen worden online gestreamd via een camera aan het plafond. Er staan honderdtwintig stoelen in de Koninkrijkzaal en nog eens twintig in een afgescheiden ruimte achteraan. Daar kunnen anderstalige gelovigen vergaderen of daar kunnen kinderen spelen.” In Turnhout en omgeving wonen ruim honderdvijftig Jehovah’s Getuigen. De nieuwe vergaderzaal is gratis te bezoeken op zaterdag 4 februari van 10u tot 17u.

www.jw.org

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners