Lieven Vandezande (Vrienden van het Conservatorium), schepen Björn Siffer, Benedikte Van Garsse (Quatre Mains) en Tom Van den Eynde (Stedelijk Conservatorium Mechelen) bij de vleugelpiano.© Stad Mechelen

Conservatorium verwelkomt langverwachte nieuwe vleugelpiano: “Grote meerwaarde voor alle leerlingen en docenten”

Mechelen -

Het Conservatorium in Mechelen heeft een nieuwe vleugelpiano. De piano, een Yamaha S6X, is het nieuwe pronkstuk van het auditorium. Het instrument kostte zo’n 64.000 euro. Een deel van dat geld werd ingezameld tijdens een pianomarathon in november waarbij de leerlingen van het Conservatorium 24 uur lang musiceerden.

Stijn Van de Sande

De vorige vleugelpiano van het Conservatorium voldeed om akoestische redenen niet langer aan de kwaliteitsverwachtingen van de school en haar docentenkorps. Daarom ging de school op zoek naar een nieuw instrument. Ze kwamen uiteindelijk uit bij een Yamaha S6X. “Hij heeft al enkele concerturen op de teller staan, maar is in perfecte staat en zal dan ook een grote meerwaarde vormen voor alle leerlingen en leerkrachten muziek van het Conservatorium”, zegt directeur Tom Van den Eynde.

De tweedehands vleugelpiano kost zo’n 64.000 euro. De aankoop wordt grotendeels gefinancierd door de vzw Koninklijke vereniging de Vrienden van het Conservatorium Mechelen. Zij dragen 50.000 euro bij. De rest wordt betaald met de opbrengst van een pianomarathon in november. Er werd 24 uur lang gemusiceerd en 17.000 euro ingezameld. “Ik ben trots en dankbaar voor wat de leerkrachten en leerlingen van het Conservatorium verwezenlijkt hebben. Hun inzet draagt bij aan het kwaliteitsvol deeltijds kunstonderwijs in onze stad”, zegt Cultuurschepen Björn Siffer (Vld-Groen-m+).

Volharding

De vleugelpiano krijgt een plekje in het auditorium van het Conservatorium. Op die plek zullen de leerlingen hun finale eindexamen brengen, maar ook toonmomenten en concerten geven. “We waren enorm gecharmeerd door de volharding die getoond werd tijdens de pianomarathon. We hebben als organisatie dan ook voltallig besloten om financiële middelen ter beschikking te stellen om zo de aankoop te kunnen realiseren”, zegt Lieven Vandezande, voorzitter van de vzw Koninklijke vereniging de Vrienden van het Conservatorium Mechelen.

Het nieuwste pronkstuk van de Mechelse muziekschool werd aangekocht bij Quatre Mains Piano’s, dat ook een winkel heeft in het Hof van Cortenbach in de Dijlestad. “De dynamiek en muzikale gedrevenheid in het Conservatorium van Mechelen doet ons hart sneller slaan”, zegt Chris Taerwe. “We zijn dan ook vereerd dat we deze absolute toppiano kunnen aanbieden aan het Conservatorium.”

Tijdens een 24 uur durende pianomarathon zamelde het Conservatorium 17.000 euro in voor de nieuwe vleugelpiano.© Stijn Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners