R. Kelly© AP

R. Kelly niet langer aangeklaagd in Chicago, wegens “toch al uitgebreide straf”

In de Amerikaanse staat Illinois zijn aanklachten wegens seksueel misbruik tegen de al meermaals veroordeelde zanger R. Kelly komen te vervallen. Openbaar aanklager Kim Foxx vertelde maandag aan Amerikaanse media dat “recht toch al heeft geschied” door twee eerdere veroordelingen op federaal niveau, en dat daarom besloten is tien lokale aanklachten tegen de zanger te laten vallen.

jvhBron: BELGA

R. Kelly, een van de meest prominente Amerikanen die veroordeeld is na de opkomst van #MeToo, zit momenteel een celstraf van 30 jaar uit, nadat hij vorig jaar in New York werd veroordeeld in een misbruikzaak. Vorig najaar oordeelde een jury in Chicago bovendien dat hij ook daar schuldig is aan seksuele misdrijven, en in die federale zaak doet een rechter eind februari uitspraak. Kelly, die eigenlijk Robert Sylvester Kelly heet, riskeert in de zaak nog eens 10 tot 90 jaar gevangenisstraf.

LEES OOK. R. Kelly opnieuw schuldig bevonden aan zedenmisdrijven: zanger riskeert nog eens tientallen jaren cel

De lokale zaak die in Chicago nu van tafel is, begon in 2019 met een oproep van Foxx. Zij vroeg slachtoffers naar voren te komen. Vier zwarte vrouwen, van wie drie tijdens het vermeende delict minderjarig, deden hun verhaal, schrijft The Los Angeles Times. Foxx erkent dat de beslissing om de zaken nu alsnog te laten vallen voor deze slachtoffers “misschien teleurstellend” kan zijn. Toch is hiertoe besloten, vanwege de “uitgebreide straf” die Kelly sowieso al uit moet zitten en de “beperkte middelen en tijd” van het kantoor van de aanklager.

LEES OOK. Openbaar ministerie: “R. Kelly verrichtte walgelijke daden voor eigen zieke plezier”

Foxx bedankte maandag in een persconferentie de slachtoffers die naar voren waren gekomen, en prees hun “moed en streven naar gerechtigheid, ongeacht hoe lang het duurde”. Zij zei wel dat hun verklaringen in beperkte mate ook hadden geholpen bij de federale zaak die in Chicago tegen Kelly dient. De zanger komt zelf ook uit deze stad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER