© BELGA

Kan Stengs straks spelen in de beker? Het zal afhangen van… Antwerp (dat al met een propvolle ziekenboeg zit)

Antwerp overweegt om het schorsingsvoorstel voor Calvin Stengs (24) niet te aanvaarden. Niet omdat de vordering – drie speeldagen effectief – zo onredelijk is, wel omdat de Nederlander op die manier morgenavond (20.45u) zou kunnen spelen tegen Union in de beker.

Pieter-Jan Calcoen

LEES OOK. ANALYSE GOOTS. “Stengs zal nog vaak venijnige tikjes incasseren, hij moet er gewoon niet op reageren”

Drie speeldagen effectief plus één voorwaardelijk. Dat was het schorsingsvoorstel van het bondsparket voor Calvin Stengs. Het bondsparket argumenteerde dat de fysieke integriteit van ­Anderlecht-speler Diawara in ­gevaar was bij de slaande ­beweging van de Nederlander. Tegelijk werd er melding ­gemaakt van een arm van ­Diawara tegen de nek/schouder van de Antwerp-spelmaker, wat ook ­duidelijk te zien is op de beelden. Het neemt niet weg dat de reactie van Stengs niet oké was, maar die provocatie van Diawara leverde hem toch wat begrip op, net als de excuses die hij aanbood na de 0-0. In theorie kon Stengs acht duels schorsing krijgen op basis van de indicatieve tabel, het werden er uiteindelijk drie ­effectief.

LEES OOK. Ex-topref Serge Gumienny: “Stengs en Diawara hadden beiden rood verdiend”

Stengs had voor zijn uitsluiting al geel ­gekregen, zijn vijfde van het seizoen, normaal ook goed voor een ­schorsing. Navraag leerde ons dat die gele kaart is weggevallen: Stengs staat dus nog met vier gele kaarten achter zijn naam, zoals dat voor de wedstrijd tegen Anderlecht het geval was. Bij de bond was er lange tijd ­onduidelijkheid hoe het effectief zat – schijnbaar tegenstrijdige bonds­artikelen zorgden voor verwarring – maar na veel getelefoneer over en weer was het zo klaar als een klontje: die vijfde gele kaart werd zondag niet geregistreerd.

De schorsing die dreigt na de rode kaart is vooral van belang met het oog op de bekerpartij van morgen ­tegen Union. Wil Antwerp dat Stengs kan spelen in het Dudenpark, dan mag het de vordering van het bondsparket niet aanvaarden – dan gaat een eventuele straf pas in ná ­woensdag. De club beraadt zich dan ook wat ze zal doen: het lijkt logisch dat Antwerp Stengs wil opstellen in de halve finale. Indien de Great Old het voorstel niet aanvaardt, ­verschijnt Stengs vandaag voor de Geschillencommissie, waar hij in theorie een zwaardere sanctie ­riskeert – al is die kans klein. Maar dan zou hij zo wel mogen meedoen tegen Union. Wikken en wegen.

Club Brugge en Genk

Als Antwerp de drie speeldagen schorsing wel aanvaardt, is Stengs er niet bij in de toppers tegen Union (beker), Club Brugge en Genk – de concurrentie zou het graag zien ­gebeuren. Want als Stengs afwezig is, wie kan Mark van Bommel dan opstellen op het middenveld? De grootste kanshebber op een ­basisplaats lijkt Christopher Scott. Niet omdat hij het dit seizoen al zo goed deed, wel omdat er geen ­andere mogelijkheden zijn: er zijn drie fitte middenvelders. Alhassan Yusuf, Pieter Gerkens en Faris ­Haroun zitten nog in de ziekenboeg. En het slechte nieuws is dat zeker die eerste twee – Haroun komt niet meer echt in aanmerking voor speel­minuten – op korte termijn niet weer fit zullen zijn. Tot dusver was er erg weinig geweten over hun revalidatie, maar volgens onze info zijn Yusuf en Gerkens stevig op de sukkel, wat ­gezien de nakende afwezigheid van Stengs extra problematisch is voor Antwerp.

Concreet heeft Yusuf een complexe voetblessure, hij is zeker nog een maand out. Zijn laatste wedstrijd voor Antwerp dateert intussen al van 13 november, toen tegen Club ­Brugge (2-2). Sindsdien was hij niet meer inzetbaar.

Gerkens op zijn beurt voetbalde in 2023 al wel. Hij viel in tijdens de 2-0-overwinning tegen AA Gent op 7 ­januari, maar nu heeft hij weer last aan de hamstring. Ook voor de ­Limburger lijkt het uitgesloten dat hij tegen Club of zelfs Genk kan spelen.

Je begrijpt: het wordt de komende weken de schade beperken voor ­Antwerp in de strijd om de top­plaatsen in het klassement. Jürgen Ekkelenkamp staat overigens ook op één gele kaart van een schorsing.