Bij OLVAC reageren ze positief op het decreet.© Joris Herregods

Antwerpse voetbalclubs unaniem over nieuw decreet tegen misbruik: “Positief, maar wel nieuwe drempel om jeugdbegeleiders te strikken”

Antwerpen -

Vanaf 1 februari gaat een decreet van kracht dat nieuwe verenigingsleden die rechtstreeks met kinderen werken ertoe dwingt om een uittreksel ter bewijs van goede zeden voor te leggen aan hun sportclub. Antwerpse voetbalclubs laten zich positief uit over de nieuwe regel, al schrijven ze toch ook een aantal bedenkingen in de kantlijn. “Je kan niet tegen zijn, maar we hekelen de administratieve rompslomp.”

“Toen we vandaag het nieuws vernamen, vielen we half uit de lucht. We wisten al een tijdje dat er een decreet zat aan te komen, maar beseften niet dat het er zo snel door zou komen”, vertel Jeffrey Verbeke, de gerechtelijk correspondent van OLVAC uit Edegem.

Concreet verplicht de Vlaamse overheid nieuwe verenigsleden vanaf 1 februari een uittreksel uit het strafregister voor te leggen aan de organisatie waaraan ze zich verbinden. Sportclubs krijgen zo een zicht op eerdere veroordelingen voor grensoverschrijdend gedrag tegenover minderjarigen. Daardoor zouden clubs daardoor beter in staat om te oordelen of iemand geschikt is om met minderjarigen te werken.

“Daar kan je als club niet tegen zijn”, gaat Verbeke voort. “Maar het is wel opnieuw veel extra werk voor onze vrijwilligers. OLVAC telt 700 leden: we zullen het bolwerken, maar op twee dagen tijd krijgen we niet iedereen rond de tafel, dat spreekt voor zich.”

Ook bij RVC Hoboken hebben ze zo hun bedenkingen. “Uiteraard is het opzet positief. Het is een goede maatregelen, maar wel eentje die een extra drempel kan zijn voor potentiële nieuwe jeugdmedewerkers. Rekruteren is al niet evident, en met het nieuwe decreet zal dat niet beteren. Het gaat vaak om werkende mensen voor wie dit net dat tikkeltje te veel kan zijn.”

De jeugd van FC Merksem.© koen fasseur

“Vanaf 1 februari gaat het decreet van kracht. Zo snel krijgen we alles niet op orde. Wie zich over het documentenbeheer zal buigen, beslissen we weldra”, oordeelt communicatieverantwoordelijke Stefan Verheggen.

Hetzelfde liedje weerklinkt bij FC Merksem. “Hoe we hiermee aan de slag gaan, beslissen we op de eerstvolgende bestuursvergadering”, zegt gemachtigd correspondent Marc Snelders. Het is een goede maatregel die de veiligheid van kinderen bevordert. We zullen medewerkers moeten motiveren om de attesten af te halen bij de bevoegde diensten, maar dat komt allemaal wel goed.” (lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners