© BELGA

West-Vlaams bedrijf houdt F-35’s mee in de lucht

Als een van de weinige Belgische bedrijven bouwt BMT Aerospace uit Oostkamp mee aan de F-35-gevechtsvliegtuigen. Het West-Vlaamse technologiebedrijf werkt al een halve eeuw samen met Amerikaanse luchtvaartbedrijven.

Bron: BELGA

BMT Aerospace is voor het brede publiek een nobele onbekende, maar in de nichemarkt van hoogtechnologische onderdelen voor vliegtuigen en helikopters is het bedrijf - onderdeel van de Belgische familiale industriegroep BMT - een wereldspeler. “Elke twee seconden stijgt wereldwijd een vliegtuig op met een onderdeel van BMT aan boord. Daarvan zijn we zeker. Maar in feite zal het wellicht elke seconde zijn”, maakt Benoit Reynders zich sterk, de CEO van BMT Aerospace.

Het bedrijf uit Oostkamp doet dat met tandwielen, die onder meer worden gebruikt in de ‘slats’ van een vliegtuig: vleugelonderdelen waardoor een vliegtuig kan starten en landen. “Wij maken in feite het onmogelijke mogelijk, want het gaat om onderdelen met een precisie van een duizendste van een millimeter.”

BMT Aerospace levert die hoogtechnologische tandwielen aan zowat alle grote spelers uit de luchtvaartsector. Dat is bijvoorbeeld het geval voor elke Airbus die wordt geproduceerd, maar ook voor producenten van vliegtuigmotoren zoals Pratt & Whitney of Rolls Royce. 

Als één van de weinige Belgische bedrijven werkt BMT Aerospace ook mee aan de F-35-gevechtsvliegtuigen, waar ons land er 34 van kocht. BMT maakt vier tandwielen die in de Pratt & Whitney-vliegtuigmotoren worden gebruikt. “Voor complexe stukken zullen wij de enige Belgen zijn die meedoen, al vanaf dag één”, aldus de topman.

Geen extra jobs

De tandwielen zelf worden gemaakt in de Amerikaanse vestiging van BMT Aerospace, dat behalve in Oostkamp ook nog een fabriek in Roemenië heeft. “Maar de engineering van de productieprocessen gebeurt mee in Oostkamp. En de omzet die we in de VS draaien is natuurlijk goed voor de hele groep.”

De bestelling door ons land van F-35’s heeft niet rechtstreeks geleid tot extra werk, klinkt het bij BMT Aerospace. “Maar onze samenwerking met Pratt & Whitney is de laatste jaren enkel maar gegroeid, en de aankoop van de F-35’s zal ons daarbij helpen”, aldus nog Reynders.

In Oostkamp werken meer dan 100 werknemers. Voor 2023 mikt het bedrijf op een omzet van 100 miljoen euro.

Al 50 jaar werkt BMT samen met de Amerikaanse luchtvaartsector. Een mijlpaal die maandag werd gevierd in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Amerikaanse overheid en Vlaams minister-president Jan Jambon. Door de onderdelen die BMT Aerospace bouwt voor de F-35-gevechtstoestellen, draagt ook Vlaanderen zijn steentje bij aan een sterke NAVO, aldus de minister. “We doen wat we kunnen door onderzoek en innovatie maximaal te ondersteunen”, aldus Jambon.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER