Themabeeld.© rr

Twee minderjarigen uit Antwerpen verdacht bij phishingzaak in Gent

Merksem -

De Antwerpse politie merkte afgelopen weekend drie jongeren op die zich verdacht gedroegen aan het park in Merksem. Bij het nalezen van hun gsm-toestellen kwam aan het licht dat twee minderjarigen (16 en 17) betrokken waren bij een phishingzaak in Gent. De derde en meerderjarige persoon (20) stond onder elektronisch toezicht en schond zijn voorwaarden.

Nette Loots

Tijdens een actie gericht tegen woninginbraken merkte het wijkondersteuningsteam van regio Noord drie jongeren op aan het park van Merksem. “Een van hen herkende de politiemannen, waarna de drie zich opsplitsten”, vertelt Willem Migom, woordvoerder van de Antwerpse politie. Door hun verdacht gedrag werd het drietal onderworpen aan een controle.

“Een van hen probeerde nog weg te lopen en gooide onderweg iets weg. Het bleek om 680 euro cash te gaan, voor het grootste deel in briefjes van 50 euro die gezien hun staat vermoedelijk recent waren afgehaald”, zegt Migom. Uiteindelijk konden de drie verdachten staande gehouden worden. Het betrof één meerderjarige (20) en twee minderjarigen (16 en 17).

Hun gsm-toestellen werden nagelezen, daarin vond de politie bij de twee minderjarigen aanwijzingen dat de twee zich mogelijk bezighielden met phishing. De lokale recherche cybercrime nam het onderzoek over. “Voorlopig kon één feit achterhaald worden waarbij een man uit Gent slachtoffer werd van de verdachten. De meerderjarige komt voorlopig niet in aanmerking voor deze feiten, maar hij stond onder elektronisch toezicht en schond zijn voorwaarden”, zegt de woordvoerder.

Tweedehandswebsites

De politie onderzoekt of er nog meer feiten gelinkt kunnen worden aan het duo. “Momenteel zijn er aanwijzingen dat ze zich onder meer bezig hielden met phishing via tweedehandswebsites, waarbij slachtoffers gevraagd worden om een betaling te doen om zeker te zijn dat hun bod legitiem is. Via een malafide link krijgen verdachten dan toegang tot hun bankgegevens, waarna ze geld overschrijven van de rekening”, aldus de politie.

In afwachting van het verder onderzoek worden de twee minderjarigen, die reeds gekend waren bij de politie voor eerdere feiten, voor de jeugdrechter gebracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners