Het voormalige ziekenhuis op de Zwartzustersvest wordt vanaf volgende week afgebroken.© Dirk Vertommen

Sluiproute door Mechelse binnenstad vanaf volgende week afgesloten door afbraak van voormalig ziekenhuis

Mechelen -

Op maandag 6 februari wordt er gestart met de afbraakwerken van het voormalige ziekenhuis op de Zwartzustersvest. De sluiproute via de Korte Maagdenstraat en de Bleekstraat door het centrum van de stad wordt daarmee tot oktober afgesloten. Sinds de invoering van het eenrichtingsverkeer op de Mechelse vesten maakten heel wat bestuurders gebruik van die route.

Stijn Van de Sande

LEES OOK. Eenrichtingsverkeer op Mechelse vesten zorgt voor absurde sluiproute dwars door binnenstad

Hoewel er op nagenoeg de volledige Mechelse vesten sinds eind vorig jaar eenrichtingsverkeer geldt, is daar op de Zwartzustersvest vaak bitter weinig van te merken. Heel wat automobilisten maken namelijk gebruik van een sluiproute door de binnenstad om toch vanop de Zwartzustersvest aan de N15 en de tangent te geraken. Die route loopt langs de Frederik de Merodestraat, Stompaertshoek, Zwartzustersvest, Keizerstraat, Korte Maagdenstraat, Bleekstraat en Zandpoortvest. Op dat traject is er niet alleen veel bewoning, er zijn ook meerdere scholen.

Dat de route veel gebruikt wordt, hoeft niet te verbazen. Ze wordt namelijk aangeraden door Waze, aan app waarvan de stad het gebruik actief aanmoedigt. Toch komt er vanaf maandag 6 februari een einde aan de sluiproute. Dan wordt er namelijk gestart met de afbraak van het oude ziekenhuisgebouw op de Zwartzustersvest. Om de in- en uitrit van de werf veilig te organiseren, wordt de binnenbaan afgesloten voor het verkeer. Dat is al zeker het geval tot aan het einde van de afbraakwerken in oktober.

Vanop de Zwartzustersvest draaiden heel wat bestuurders de Keizerstraat in om een sluiproute te nemen door de binnenstad.© Stijn Van de Sande

“Vanaf de Liersesteenweg kan je dan niet meer richting de Zwartzustersvest rijden”, aldus de stad Mechelen en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). “Verkeer op de binnenbaan van de Zwartzustersvest moet net voor de werfzone via een U-bocht terugkeren naar de hoofdrijbaan richting Liersesteenweg en N16. We verwachten hierdoor een sterke verbetering van de verkeersdruk. Ook na de werken treffen we maatregelen om te vermijden dat verkeer opnieuw gebruikmaakt van de sluiproute. Wie vanuit Mechelen-Noord naar de tangent wil, moet via de R6 of volgt het eenrichtingsverkeer op de vesten.”

Heel wat automobilisten maken gebruik van een sluiproute door de binnenstad om toch vanop de Zwartzustersvest aan de N15 en de tangent te geraken.© rr

Veiligere schoolomgeving

Intussen wordt er bekeken hoe de situatie voor de scholen in de omgeving van de Zandpoortvest, zoals BimSem en De Wondertuin, veiliger gemaakt kan worden. “Een aantal parkeerplaatsen in de Bleekstraat wordt weggenomen om daar meer ruimte te geven aan fietsers”, klinkt het. “We organiseren ook Kiss & Ride-zones op de Zandpoortvest, die ook gebruikt kunnen worden door schoolbussen. Die moeten ouders ontraden om nog tot vlak voor de schoolpoort te rijden. Via de scholen worden de leerlingen, de ouders en het personeel daarover geïnformeerd.”

In maart volgt er een evaluatie van de nieuwe verkeersituatie op de ring rond Mechelen. Dat gebeurt aan de hand van tellingen. De stad en AWV verwachten de resultaten daarvan in april te hebben.

Tijdens de afbraakwerken wordt de binnenbaan van de Zwartzustersvest afgesloten voor het verkeer.© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen