Aan een fietshub, zoals deze in Battel, kan je onder andere kleine herstellingen uitvoeren.© Joris Herregods.

Zes nieuwe locaties voor fietshubs in en rond Mechelen gekozen: “De hubs worden maand na maand populairder”

Mechelen -

De stad Mechelen bepaalde samen met de wijkconsulenten op welke zes plaatsen er bijkomende fietshubs komen. Het gaat om locaties in de stad en de verschillende dorpen. Aan een fietshub kan je onder meer je banden oppompen of kleine herstellingen uitvoeren. Eerder werden er al twee in gebruik genomen in Battel en onder de Grote Markt.

Stijn Van de Sande

LEES OOK. Tweede fietshub geopend in ondergrondse parking onder Grote Markt

De lente komt er binnenkort aan en dus wordt het ook beter weer om te fietsen. Daarmee komt ook de uitrol van fietshubs in Mechelen in een stroomversnelling. Eerder werden er al fietshubs gerealiseerd aan de kerk in Battel en in de ondergrondse parking onder de Grote Markt, en nu legde het stadsbestuur ook de locaties voor zes nieuwe fietshubs vast. De hubs worden de komende weken in gebruik genomen op verschillende plaatsen in en rond de stad.

Het gaat om het Brughuis in Muizen, de Walembrug over de Nete in Walem, de brug over de Zenne in Leest, het Stationsplein in Hombeek, het jaagpad aan de Chirolokalen in Heffen en aan parking Keerdok, vlak bij het Mechelse stadscentrum. “Op al deze plaatsen komt er een herstelzuil met gereedschap waar je kleine herstellingen kan doen. Je kan er ook je banden oppompen. Net zoals in Battel en op de Grote Markt komt er aan parking Keerdok ook een locker waar je de batterij van je elektrische fiets veilig kan opladen”, zegt Mobiliteitsschepen Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+).

Ook in de parking inder de Grote Markt is er sinds kort een fietshub.© Stijn Van de Sande

De locaties werden gekozen in overleg met de wijkconsulenten. Zo komen de hubs op plaatsen waar je kan verpozen of langs drukke fietsroutes. Bij de fietshubs staat ook telkens een informatiebord met een kaartje. “Een QR-code brengt je naar de site van de stad”, aldus Vanmarcke. “Op die site is heel wat informatie te vinden over de fietsroutes en -voorzieningen in en rond de stad. Je krijgt er ook een idee van wat er in Mechelen allemaal te doen is voor fietsers. Op de zuil zelf staan instructies die het gebruik van de fietshub verder toelichten.”

Steeds meer gebruikers

“Als fietsstad van Vlaanderen willen we blijven inzetten op aangenaam en veilig fietsen”, zegt de schepen. “Dat doen we door te investeren in fietsinfrastructuur, maar ook door fietsnietjes en fietshubs te plaatsen. Dat heeft succes. De eerst geplaatste fietshub in Battel kan bijvoorbeeld al rekenen op vijf tot tien lockergebruikers per dag, en dat na vier wintermaanden. Het aantal gebruikers neemt er maand na maand toe. We kijken dan ook enthousiast uit naar de zomermaanden en het verdere gebruik van de hubs.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen