© Tom Cornille, Jan Van der Perre

Koen Kennis reageert op minister Peeters: “Er rijden wél bussen naar de luchthaven van Deurne en parkeren is niet goedkoper dan in Gent”

De Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zegt dat parkings in het centrum van Antwerpen niet goedkoper zijn dan in Gent. Hij reageert daarmee op kritiek van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Koen Kennis benadrukt ook dat er wel degelijk bussen naar de luchthaven van Deurne rijden.

Christof Willocx

LEES OOK. Minister Lydia Peeters over luchthaven Deurne: “Ik hoor veel kritiek, maar een stilzwijgende meerderheid vindt het fijn dat ze bestaat”

Lydia Peeters heeft in een interview met Gazet van Antwerpen kritiek gegeven op de bezetting van de Park & Rides aan de rand van Antwerpen. “Die bezetting is te mager”, zei Lydia Peeters. “Je moet per keer maar 1 euro betalen om je auto daar te zetten, maar te veel mensen kiezen er nog steeds voor om hun auto in de stad te parkeren. Ik vraag dan ook aan het stadsbestuur dat het iets aan het parkeerbeleid doet. In vergelijking met andere soortgelijke steden zijn de parkeertarieven in het centrum van Antwerpen laag. Zowel in parkeergarages als op straat. Daardoor trek je auto’s aan. Ik stel vast dat bijvoorbeeld Gent er beter in slaagt om de auto uit het centrum van de stad te houden.”

Lydia Peeters.© Foto: Tom Cornille

Koen Kennis spreekt die kritiek scherp tegen. “De parkings in het centrum van Antwerpen zijn zeker niet goedkoper dan de parkings in het centrum van Gent”, zegt hij. “En de bezetting van de Park & Rides aan de rand van de stad is ook niet zo mager. De Park & Rides in bijvoorbeeld Boechout, Wommelgem en Olympiade staan helemaal vol. Op piekmomenten staan ook de Park and Rides die er vorig jaar zijn bijgekomen, helemaal vol.”

Bussen naar de luchthaven

Minister Peeters had ook kritiek op de bereikbaarheid van de luchthaven van Deurne met het openbaar vervoer. “Er rijden nochtans verschillende bussen naartoe”, zegt Koen Kennis. “Wie bijvoorbeeld bus 33 neemt, moet slechts enkele tientallen meter stappen tot aan de luchthaven. Reizigers kunnen bijvoorbeeld ook de bussen 51, 52 en 53 nemen. We zijn ook al langer vragende partij om een trein te laten stoppen aan de luchthaven, maar dat is de bevoegdheid van de NMBS.”

Koen Kennis.© Jan Van der Perre

Lydia Peeters zegt in het interview ook dat het de taak is van de vervoersregio Antwerpen, die uit 32 gemeenten bestaat, om mensen op een vlotte manier naar de luchthaven te laten gaan. “Maar het is niet de vervoersregio die alles mag bepalen”, zegt Koen Kennis. “Wij kunnen beslissingen nemen over het aanvullende vervoersnet. Maar de kern van het net wordt door De Lijn vastgelegd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER