Themabeeld.© Stijn Van de Sande

Fransmannen staan terecht voor heling van gestolen wagen, verdediging vraagt vrijspraak omwille van procedurefout

Mechelen -

Twee mannen uit Noord-Frankrijk riskeren een gevangenisstraf van 37 maanden. Bij een controle van hun voertuigen in Mechelen, bleek dat een van de auto’s gestolen was. Het duo moest zich ook verantwoorden voor heling van andere spullen, zoals een laptop en een tablet. Hun verdediging vraagt de vrijspraak omwille van een procedurefout.

Stijn Van de Sande

Op 14 april 2021 trokken Merfoud B. en Abdali L. uit Mons-en-Barœul, een voorstad van Lille, de aandacht van de Mechelse politie. Het tweetal gedroeg zich verdacht in de omgeving van een tankstation en zette daarna koers richting een industrieterrein. Daar werden ze tegengehouden door de agenten en werden hun voertuigen gecontroleerd. Daarbij bleek al snel dat de controle niet onterecht was, want er werden heel wat verdachte zaken vastgesteld.

“In de Volkswagen Beetle van B. werden onder meer autosleutels en een geseind blanco inschrijvingsformulier gevonden”, aldus het openbaar ministerie. “Maar er lagen ook handschoenen in, net als een laptop en een tablet waarvan de serienummers verwijderd waren. In de Citroën DS van Abdali L. werd dan weer losse bedrading vastgesteld in het handschoenenkastje. Dat kan wijzen op een diefstal van de auto. De agenten vonden ook een Franse nummerplaat van een auto die eerder als gestolen opgegeven werd.”

Die gestolen wagen bleek de auto te zijn waarmee Abdali L. zich verplaatste. “Maar de wagen was volledig omgekat”, aldus het parket. “Dat houdt in dat hij omgebouwd werd zodat veel moeilijker achterhaald kan worden dat het om een gestolen voertuig gaat. Onder meer het chassisnummer werd veranderd. Er lijkt dan ook duidelijk sprake van heling, zeker omdat beide beklaagden in Frankrijk al terecht stonden voor gelijkaardige feiten. Ik vorder een celstraf van 37 maanden en een boete van 1.600 euro tegen beide verdachten.”

Procedurefout

De verdediging vraagt de vrijspraak. “Want onze cliënten werden enkel gecontroleerd omdat ze met een Franse nummerplaat rondreden, dat is een inbreuk op de wet op het politieambt. Het bewijs dat nadien verzameld werd, moet dan ook geweerd worden”, aldus meesters Frédéric Thiebaut en Koen De Backer.

Merfoud B. bleef in de rechtbank volhouden dat hij zich van geen kwaad bewust was. Hij wilde Abdali L. naar eigen zeggen alleen helpen bij het naar België brengen van een wagen. L. gaf dan weer toe een fout te hebben gemaakt en leek de feiten daarmee wel te bekennen.

De rechter velt een vonnis op 27 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen