Beklaagde Y.B. kreeg een jaar cel voor de verkoop van handgels die al zeven jaar over datum waren.© pvs

Celstraffen voor handelaars die in volle coronacrisis vervallen handgels verkochten

Sint-Niklaas -

Handelaars Y.B. en W.D. uit Sint-Niklaas kregen maandag hun straf te horen voor de verkoop van vervallen handgels in volle coronatijd. Er werd hen respectievelijk een jaar en tien maanden cel opgelegd en een fikse boete van 1.600 en 800 euro.

Pieter Van Hecke

Het duo baatte een winkel uit in de Reinaert Galerij in Sint-Niklaas. Daar werden ze in maart 2020 op heterdaad betrapt bij de verkoop van handgels waarvan de vervaldag al zeven jaar overschreden was. “Erg dat mensen op deze manier munt willen slaan uit een crisis”, klonk het bij de procureur op het proces begin december. “Uit bijkomend onderzoek, dat werd geleverd door professor Marc Van Ranst, bleek bovendien dat de handgels bij gebruik onvoldoende bescherming boden.”

Bij de inval door de politiediensten werd een enorme hoeveelheid handgels aangetroffen, evenals de machine waarmee ze op amateuristische wijze de datum werd vervalst. Er was sprake van 6.000 flesjes, waarvan er al 1.500 werden verkocht.

De geëiste straffen waren niet mals. Voor Y.B. werd 30 maanden cel en een boete van 8.000 euro gevraagd. Voor de tweede beklaagde, W.D., 15 maanden en 4.000 euro. Uiteindelijk bleef daar bij de uitspraak maandag respectievelijk een jaar en tien maanden cel en een fikse boete van 1.600 en 800 euro van over.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners