Themabeeld.© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Man die slachtoffers belazert via tweedehandssites riskeert veertien maanden cel: “Ordinaire oplichting”

Mechelen -

Twee mannen moesten zich in de rechtbank van Mechelen verantwoorden voor informaticabedrog. Ze stelden hun rekening ter beschikking van phishers. Een van de beklaagden stond ook terecht voor oplichting. Hij verkocht producten via tweedehandssite, maar bezorgde ze niet aan de kopers. Het duo riskeert straffen tot veertien maanden cel.

Stijn Van de Sande

Een van de twee beklaagden moest zich maandag verantwoorden omdat hij als geldezel meewerkte aan phishingpraktijken. Hij stelde zijn bankrekening ter beschikking van een criminele bende, waardoor gestolen geld versluisd kon worden. De man, die geïnterneerd werd na een vonnis in een ander dossier, riskeert nu een gevangenisstraf van één jaar met uitstel. Daarbovenop hangt er hem ook een geldboete van 800 euro boven het hoofd.

Maar volgens de advocaat van de verdachte kan zijn cliënt niet veroordeeld worden. “In het dossier waarin hij geïnterneerd werd, werd geoordeeld dat hij ontoerekeningsvatbaar was. Dat was in ongeveer dezelfde periode als waarin deze feiten zich afspeelden. Omdat er dan vanuit moet gegaan worden dat mijn cliënt op dat moment ontoerekeningsvatbaar was, vraag ik de vrijspraak”, aldus de raadsman. Het openbaar ministerie stelde voor om bijkomend deskundig onderzoek uit te voeren.

Ordinaire oplichting

Een tweede beklaagde, Anthony V.H., stelde eveneens verschillende rekeningen ter beschikking van phishers, maar stond ook terecht voor oplichting. “Via tweedehandssites bood hij tal van producten te koop aan”, aldus het parket. “Het ging onder meer om smartphones, spelconsoles en andere elektronica. De klanten betaalden, maar de gekochte goederen werden nooit geleverd. Het gaat om ordinaire oplichting. Ik vorder daarom een gevangenisstraf van veertien maanden en een geldboete van 2.000 euro.”

De rechtbank velt een oordeel in de zaak op 27 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen